KÖNYV: Rejtelmes karácsonyok

Most, hogy egyre izgatottabban nyitjuk ki az adventi naptár kis ablakait, és egyre feszültebben gondolunk bele abba, hogy vajon milyen ajándék kerüljön a fa alá, bemutatok egy remek könyvet a karácsonyi várakozás (és ajándékválasztási dilemma) idejére, melyekben különleges karácsonyi történetek elevenednek meg hat tehetséges kortárs szerző tollából.

Megmondom őszintén, félve nyitottam ki a Rejtelmes karácsonyokat. Ez azért van, mert a karácsonyi témák száma véges, és már jó ideje nincsen bennük semmi újítási szándék, vagy kreativitás, a történetek kis változtatásokkal jószerivel ugyanazok maradtak. Ez persze valamilyen szempontból érthető, hiszen  a karácsonyi termékek, filmek és történetek vonzzák a legelemibb egységet, a családot célozzák meg, amely átfedi a legszélesebb korcsoportot. Éppen ezért a történetek kihagyhatatlan „zs” kategóriás szerelmi történetek, és azok a nevetségesnek szánt szituációk, amiket a burleszk és a hollywoodi zsáner elemeinek ötvözése okoz. Nincs ez másképp a könyvek esetében sem. A mindent túléló szeretet cseppfolyós levével átszőtt történetek százával lepik el a polcokat, már-már hallmarki világot idézve, hiszen a könyveladások 2/3 része a karácsonyi időszakban történik. És ez kedvez a kisebb irodalmi igénnyel megírt karácsonyi regényeknek is.


Szerencsére nem ez a helyzet a Rejtelmes karácsonyok esetében. A hat szerző, Keresztesi Dorottya, Nádasi Krisz, Németh Krisztina, Szabó Péter, Szűcs Erika (Jo Ravensdale) és Tolnai Norbert a karácsonyi zsánertörténeteket egy különleges elemmel ötvözte. A történetek mindegyikében megjelenik valamilyen módon a nyomozás misztériuma, ami magával ragadja a figyelmet, olyannyira, hogy észre sem veszed, hogy a magad mellé készített forró tea, a sütemény, de még a gumicukor is elfogyott. Az apránként kibontakoztatott cselekmények, a már-már lehetetlennek tűnő, ám mégis a valóság talaján maradó történetek okosan játszanak a rejtélyek kibontásával és megoldásával, és a karácsony-tematikát nem giccses háttérként alkalmazzák, hanem a történetek természetes közegévé teszik őket, ezzel válnak emelkedetté, nyomatékosabbá.

A legkülönfélébb elemek keverednek a kisregényekben. Az irónia és a humor mellett a múlt féltve őrzött titkai is napvilágra kerülnek, de ármánykodások és félreértések tanúi is lehetünk, de természetesen a mindent átitató és egybetartó szeretet is fontos szerepet kap.


Szándékosan nem akarom részletezni a történetek tartalmát. Egyrészt azért, mert nem tudtam kiemelni az alkotások közül egyet, amiről hosszasabban beszélhetnék, mivel nem akartam sorrendet állítani közöttük. Inkább csak vidáman harsogva ajánlom mindenkinek a Rejtelmes karácsonyokat, ami üdítő kikapcsolódás lehet egy szürke hideg délután késő estébe nyúlva!), de karácsonyi ajándéknek is kiváló, ha valaki ötlettelenségében az ilyenkor sláger kisangyalokat, és egyéb vásári bazárokat is megunta, mert ez a kötet túlmutat a karácsony kliséjén és egy egyedi élményt ad minden egyes sorával.

Megjegyzések