Könyvekről röviden: Olasz vacsora

Skolik Ágnes Olasz vacsora című novellagyűjteménye kellemes kikapcsolódás mindazok számára, akik szeretik a kortárs magyar novellákat, és étlapként lapozgatva merülnek el a az olykor humoros, olykor szívmelengető történetekben.

A három részre tagolt kötetben az Előételek között a szerző gyermekkori visszaemlékezéseit olvashatjuk. Ezek a legszemélyesebbek, és ezek inkább memoárok, anekdoták, semmint novellák, mindvégig azt éreztem, hogy egy vidéki házban ülök, és sok sütemény mellett a régi időkről (60-as, 70-es évek) beszélgetünk. Ezt követték a Főételek, ebben a részben található a legtöbb alkotás, melyekben a különböző, pályázatokra szánt alkotások, és a jelenlegi élete ihlette művek kapnak helyet. Az olykor elgondolkodtató, olykor humoros alkotások érdekes stíluskísérletek, melyek olykor kifejezetten komoly témát feszegetnek. A Csalamádék és a Desszertek részben pedig üde levezetőt kaphatunk, amely garantált szórakozást ígér akár úton hazafelé, akár egy hosszú munkanap levezetéseként.

Az Olasz vacsora nem a merész témaválasztása vagy a zseniális nyelvi megoldásai miatt kerül az általam ajánlott könyvek listájára. Éppen az egyszerűsége a varázsa, a novellák olyan elementális erővel bírnak, amelyek leginkább a saját emlékeinkre, élettapasztalatainkra hatnak. Nem érezzük azt, hogy egy könyvet olvasunk, sokkal inkább mintha történeteket hallgattunk volna. Skolik Ágnes természetessége a könyv egyik legnagyobb erénye, így bátran ajánlhatom mindazok számára, akik egy kicsit ki akarnak szakadni a hétköznapok pörgéséből.

A könyvbe ITT bele is olvashatsz, illetve ha tetszik, meg is vásárolhatod.

Megjegyzések