Egy lépésre az ugrástól: A hullámlovas

Radnóthy Szabolcs első regénye, A hullámlovas metaforáival egy olyan lendületet ad nekünk olvasás közben, amelyre akkor van szükségünk, amikor már ott állunk a változás szakadékának szélén, érezzük a hidegnek tűnő szelet az arcunkon, és csak azért nem ugrunk bele az ismeretlenbe, mert megborzongtunk, ami egy pillanatra ledermesztett. Az Underground Kiadó gondozásában megjelent történet mindamellett, hogy remek tanácsokkal lát el a sikeres ugrás érdekében, fejlődésregényként is értelmezhető, ami ráadásul a mai társadalom hangulatát is kiválóan tükrözi.

Radnóthy Szabolcs építészmérnökként csöppent az irodalom világába. Könyve korántsem mestermunka, hiszen ugyan nem látványosan, de szenved az első könyvek gyermekbetegségeitől, amit azonban remekül ellensúlyoz a szerző hiperérzékeny látásmódja mind a kor ábrázolásában, mind egy a változás kényszere előtt álló karakter hiteles bemutatásában. Radnóthy ráérzett a mai magyar viszonyokra, és képes volt a keserű realizmust egy emelkedettebb, álomszerű vízióval vegyíteni, amely mintegy reménysugárként nem csak főhősünkre, de az olvasóra is nagy hatást gyakorol. Mert ki lehet ugrani. Ki lehet ugrani a kisstílű, unalmas életből megfelelő akaraterővel. Ha az uralmunk alá vesszük a hullámokat, minden lehetséges.

A regénynek sok mondandója van. Nem csak arról szól, hogy miképpen lehet a nihilt élettel megtölteni, azt is bemutatja, hogy miközben a vidék haldoklik, a nagyvárosi élet sem megoldás a problémákra, hiszen a rutinmunka okozta üresség és a feleslegesség érzete, a magány éppúgy felőrli az embert, mintha egy halódó környezetben próbálna életben maradni. Ebből kiugorva, a Paradicsomban minden lehetségesnek tűnik. Csak meg kell tennünk az első lépést. Fel kell készülnünk rá. 

A hullámlovas tehát egy többrétű, rendkívül fontos olvasmány. Az olykor a Kis herceget eszembe juttató történet egy fontos úton vezet végig, hiszen segít elég bátorságot szerezni ahhoz, hogy mi is belevágjunk. Ugyan a regény nem tökéletes, de talán éppen emiatt válik még hitelesebbé. Radnóthy Szabolcs lendülete és szemlélete ugyanis épp azt adják nekünk, amire a legnagyobb szükségünk van. 


Megjegyzések