A kedvenc 2017-ben olvasott könyveim

Ahogy egyre gyorsabban haladunk az év vége felé, úgy válik egyre sürgetőbbé, hogy mindent TOP- listába rendezzünk. Így van ez velem is, hiszen szeretem összegyűjteni a kedvenc élményeimet. Éppen ezért a nagy évösszegző bejegyzésem előtt kiválasztottam azt az öt könyvet (nem rangsorolva), amik a legjobban tetszettek. 

Tomcsik Nóra: A változások kora

A változások kora olyan karrierregény, amilyenhez foghatót csak ritkán olvasni. Tomcsik Nóra ugyanis Henry fejlődéstörténetén keresztül nem csak azt mutatja be, hogy a hozzá közel állók miképpen változnak meg az idő múlásával, és lépnek a felelősségteljes felnőtt életbe, hanem kiváló korképet is fest a huszadik század Angliájáról. Az arisztokrácia, az elavult értékrend, a személyes büszkeség, vagy épp a bizonytalanság is leküzdhetetlennek tűnő akadályokat képez egy őszinte szerelem, vagy a régi vágyak előtt. 



Diana Soto: Az ártatlan bűnös


Az ártatlan bűnös  képes újraértelmezni és megkérdőjelezni a forradalom eszméit. A klasszikus dráma nyelvezetével, különleges líraisággal emelkedik az eszme és a szenvedések fölé, feloldozva ezzel Marie Antoinette-et a földi lét nyomorúságos kínjai alól, és egyfajta esztétizáló képet adva a francia forradalom kegyetlenségeinek.  A királyné, a bűnös, az anya, az özvegy, és a nő egy személyben mégis ártatlan marad, hiszen ő magát soha nem érezte bűnösnek. És, mivel a lelke tiszta marad a bűnöktől, halálában egy haldokló eszme öltött testet, de így a nép válik az igazi bűnössé. 




Susan Barker: Inkarnációk


Az Inkarnációk már csak az alapgondolata miatt is rettentően érdekes olvasmány. Susan Barker ráadásul olyan gondosan kidolgozta minden egyes részletét, hogy a történet egy pillanat alatt képes magába szippantani. Vang Csün előző életei tele vannak szenvedéllyel, fájdalommal, nehézséggel, megaláztatással, miközben mindig ott volt mellette titokzatos lelki társa, aki mindenben segítette, támogatta őt, és átkísérte következő életeinek megpróbáltatásain is. Miközben megismerjük a múltat, a múlton keresztül Kína történelmének néhány szegmensét, képet kapunk a modern állapotokról is. A pekingi olimpia előkészületeiről, a sofőrök társadalmi helyzetéről, de még arról is, hogy az emberek mit gondolnak a születésszabályozási törvénytől.

Radnóthy Szabolcs: A hullámlovas


Radnóthy Szabolcs építészmérnökként csöppent az irodalom világába. Könyve korántsem mestermunka, hiszen ugyan nem látványosan, de szenved az első könyvek gyermekbetegségeitől, amit azonban remekül ellensúlyoz a szerző hiperérzékeny látásmódja mind a kor ábrázolásában, mind egy a változás kényszere előtt álló karakter hiteles bemutatásában. Radnóthy ráérzett a mai magyar viszonyokra, és képes volt a keserű realizmust egy emelkedettebb, álomszerű vízióval vegyíteni, amely mintegy reménysugárként nem csak főhősünkre, de az olvasóra is nagy hatást gyakorol. Mert ki lehet ugrani. Ki lehet ugrani a kisstílű, unalmas életből megfelelő akaraterővel. Ha az uralmunk alá vesszük a hullámokat, minden lehetséges.



Szurovecz Kitti: Hópelyhek a válladon

A Hópelyhek a válladon egyáltalán nem könnyű olvasmány. A sorai egytől- egyig megkívánják a teljes figyelmet, és miközben magába szippant a történet, a lélek olyan mélységeibe vezet el minket, ahol teljes meztelenségében láthatjuk az emberi természetet a maga sérüléseivel, problémáival. A borderline szindrómát is megismerhetjük, de nem úgy, mint a minden hiba alól felmentést nyújtó betegséget, sokkal inkább úgy, mint a egy darabkát a lélekből, ami egy velünk, és amit megpróbálunk az uralmunk alá gyűrni. A Hópelyhek a válladon tehát a maga jogán  egy tökéletes olvasmány, ha egy olyan szerelmi történetet akarunk megismerni, ami túllépve a kliséken tényleg képes újat mutatni.




Megjegyzések