Jobbra húzott történetek

A 21. század új korszakot nyitott a társkeresésben. Sokak nagy megkönnyebbülésére az online társkeresés új dimenziót nyitott azok számára, akik félénkebbek személyes találkozáskor, de azoknak is, akik idő hiányában a kapcsolatok első fázisát az interneten élik meg. Számos, életre szóló szerelem született a különböző párkereső oldalak és applikációk segítségével, de számos kínos, vicces vagy éppen tragikus történetet is fel tudunk idézni. Tóth Anikó Dóra Jobbra húzott történetek című könyve a társkereső applikációk piacvezetőjét, a Tindert mutatja be nekünk, kicsit úgy, ahogyan mi is ismerjük, idézve persze a szájhagyományt, és a női magazinok színes hír rovatában olvasott extrém történeteket.

Sokan sokféleképpen vélekednek a Tinderről, hiszen sokféleképpen használjuk az alkalmazást. Az internet sterilizált közege bátorítóan hathat, így könnyebben tárulkozhatunk fel mások előtt, és bátrabban tehetjük meg a kezdő lépéseket egy sikeresen működő párkapcsolat felé. Persze ez a világ sem idilli, bőven akadnak olyanok, akik csak alkalmi kapcsolatot keresnek , ahogyan olyanok is, akik éppen annyira beszámíthatatlanok az internet világában, mint a valóságban, tény azonban, hogy az udvarlás és a romantika új színtéren játszódik, amit ha tetszik, ha nem, el kell fogadnunk. 

Ahogyan a könyv alcímében is láthatjuk, a könyv három kulcsszóra épül fel: Szex, szerelem, Tinder. A Tinder a társkereső oldalak tömegéből azért emelkedik ki, mert a jobbra-balra húzogatás eredményeképpen elvileg csak azokkal kezdünk beszélgetni, akiknek mi is megtetszünk a profilunk alapján (vagyis mindketten jobbra húzzuk egymást.) Ez elméletben azt eredményezhetné, hogy nagyobb a sikeres párkapcsolatok kialakulásának aránya, azonban mind tudjuk, hogy a képlet nem ennyire egyszerű.

A Jobbra húzott történetek különlegessége talán éppen abban rejlik, hogy ezt a világot mutatja be nekünk. Hiánypótló olvasmány, nem csak azért, mert ez az első magyar nyelvű könyv a Tinderről, hanem azért is, mert kíméletlen őszinteséggel tárul fel előttünk ez a különleges, sokak számára idegen világ. A könyv nem csak azt mutatja be, hogyan születnek életre szólónak  tűnő szerelmek az applikáció segítségével, hanem azok beszámolóit is, akik egyáltalán nem találták meg a számításukat. Olykor kifejezetten megdöbbentő történeteket olvashatunk, nem várt mélységekből, érezhető őszintéséggel. Tóth Anikó Dóra riportkötete azonban tovább megy az egyszerű korrajznál, hiszen a sikertörténeteket két szemszögből mutatja be, és saját tapasztalatait is megosztja, amely részletességgel már-már a modern párkapcsolatok anatómiáját is megismerjük. Furcsa ezt így leírni, de ha ha elolvassuk ezeket a történeteket, hamar rájövünk, hogy egy idő után már el kell vonatoztatnunk a Tindertől, és a sikerességet, vagy a sikertelenséget a saját problémáink feltérképezésével kell megvizsgálni. Ez persze nem könnyű folyamat, és az sem feltétlenül segít, ha nagy nyomást helyezünk magunkra, és kényszeres párkeresésbe fogunk, és a kiszemeltünknek képesek vagyunk szinte azonnal bármit megengedni, de ezt nem kell a Tinder hibájának felróni. Tény ami tény, hogy a csökkenő személyes kontaktusok világában arra is hajlamosak vagyunk, hogy szinte katalógusszerűen válasszunk alkalmi szexuális partnert magunknak, mert a Tinder ugye erre is alkalmas, de nem biztos, hogy egy egész korszak társadalmának viselkedéséért az általa feltalált eszközöket kell máglyán elégetni.

Összességében tehát a Jobbra húzott történetek egy rendkívül elgondolkodtató olvasmány. Egyáltalán nem ajánlom azoknak, akik egy újabb unaloműző, felesleges szexualitással feltöltött, szenzációhajhász könyvre vágynak, mert Tóth Anikó Dóra könyve egyáltalán nem ilyen. Sokkal inkább a hétköznapok történeteiből megalkotott, őszinte korrajza egy olyan társadalomról, ahol a trubadúrlíra helyett emojikkal és rövidítésekkel fejezzük ki tetszésünket, és ahol új misztériumokat kell keresnünk  a szerelemben, hiszen a női test láthatóvá, az érzelmek pedig egyértelműen kifejezhetővé váltak.

Megjegyzések