Új életre ébredve

Gergely Melinda regénye sok kérdést felvet. A Colorcom Kiadó gondozásában megjelent Új életre ébredve ugyanis arra próbál választ adni, hogy milyen lenne teljesen elölről, emlékek nélkül újra kezdeni az életet.

A történet szerint Jázmin egy napon egy isten háta mögötti birtokon ébred, betegen, emlékek nélkül. Krisztián, a birtok tulajdonosa gondoskodik a lányról, és ahogy az az ilyen szituációkból adódik, hamar egymásra is találnak. A regény tehát a romantikus regények egy jól ismert cselekményszálát követi, hiszen nem csak a lánynak vannak problémai, Krisztiánnak is küzd a saját démonaival, hiszen az arcát egy nagy sebhely csúfítja. 

A mogorva férfi és az emlékek nélkül élő, de félelmekkel teli nő szerelmének lassú kibontakozása sok kérdést felvethet. Élhetünk-e a múltunk, az emlékeink nélkül? Mennyire lehet hosszú életű egy olyan kapcsolat, ami két egymással szemben bizalmatlan, a saját lelki gondjaikkal küzdő fél között alakul ki?

Az Új életre ébredve alaposan megrágja ezeket a kérdéseket. Noha a történet maga kísértetiesen hasonlít a Szépség és a szörnyeteg alaptörténetéhez, Gergely Melinda megtette azt, amit sok Szépség és a szörnyeteg- interpretáció képtelen volt: megkérdőjelezte azt. Mikor ugyanis Krisztián és Jázmin között végre kialakul az egyensúly, és a pár megtanul együtt élni a másik félelmeivel, sebeivel, Krisztián legjobb barátja, Vilmos felteszi azt a kérdést, amit egyébként a Szépség és a szörnyeteg esetében is feltett pár szkeptikus kritikus: Mi van, ha a nő csak a pénzért van együtt a férfival? Noha mi tudjuk (feltételezzük legalábbis), hogy ez nem így van, Vilmos és Jázmin beszélgetése a történet egyik legnagyobb félreértésévé válik, hiszen mivel Krisztián is hallotta, minden megkérdőjeleződik benne, amit eddig érzett. A nő iránt érzett bizalmatlanság eltávolítja őket egymástól, Jázmin ezért barátságot köt Gergővel, a lovászfiúval, ami természetesen további félreértések és bonyodalmak forrásává válik. 

Összességében az Új életre ébredve inkább azoknak ajánlott, akik szeretik a romantikus, fordulatokkal teli történeteket. A fordulatok nekem eléggé kiszámíthatóak voltak, de ez leginkább a zsáner szűkös eszköztárából fakad, forradalmi újításokat ugyanis a romantikus regény műfajában már nagyon nehéz alkotni. Gergely Melinda története alaposan kidolgozott, mindenki motivációja és háttértörténete alaposan megfontolt, és olyan lelki mélységekbe visz, ahol sokáig lehet úgy kalandozni, hogy a történet nem válik unalmassá. Talán éppen ezért született meg a regény folytatása, hiszen Krisztián és Jázmin kapcsolatában még rengeteg felszín alatt lappangó probléma akad, amit az önfeledt boldogság érdekében muszáj megoldani.

Megjegyzések