Könyvekről RÖVIDEN: Meleg kilincs

A Könyvfesztiválon akadtam rá Háy János Meleg kilincs című gyűjteményes kötetében, amelyben a szerző 1976 és 2003 között született műveiből válogattak. A Palatinus Kiadó gondozásában 2008-ban megjelent könyv vett rá arra, hogy Háy János munkásságát alaposabban is megismerjem.

Bevallom őszintén, Háy János munkássága valahogy eddig elkerülte a figyelmemet. Irodalomórán egyetlen műve sem került elő, aztán később, fiatalabb egyetemista koromban sem jutott eszembe, hogy a szerző bármely művét is elolvassam. Aztán az első Könyvfesztiváli látogatásom alkalmával az egyik standon az 500 forintos könyvek között bukkantam rá a Meleg kilincs című kötetére, amibe belelapozgatva olyat éreztem, amit már régóta nem: a versek ugyanis nagy hatást gyakoroltak rám, magukkal ragadtak, és további olvasásra késztettek, egyértelmű volt tehát, hogy a polcomra kerül.

Verseskötet lévén nem egy olyan olvasmány, amit az ember egy-két szuszra elolvas, sokkal inkább olyan, amit néha-néha elővesz, és elmerül a sorokban, és felfedezi a Háy által megragadott pillanatok varázsát. Mindenképpen ajánlott olvasmány tehát azok számára, akik új irodalmi élményre vágynak, és akik a kánonból kiszakadva fedeznék fel a kortárs magyar költészet univerzumát. 




Egy elképzelt könyv (@elkepzeltkonyv) által megosztott bejegyzés,

Megjegyzések