Három inspiráló művésznő

Néha ahhoz, hogy inspirációt gyűjtsünk az kell, hogy mások életéből, munkásságából merítsünk. Mindenkinek vannak példaképei, legyenek azok híres emberek, vagy a hétköznapok hősei, és nekem is van egy hosszú listám, amely olyan személyek neveit tartalmazza, akiket nagyra tartok. Ebből a listából szemezgettem, és választottam ki három fontos nőalakot, akik nélkül ma talán egy kicsit másabb lenne a világ.


A listában nem olyan nők szerepelnek, akik szépek, és a legnagyobb eredményük az, hogy több mint tízezren követik őket a különböző közösségi oldalakon. Itt olyan inspiráló nőkről olvashattok, akik munkásságának hatását egészen a mai napig érezhetjük. Meryl Streep a legeredményesebb hollywoodi színésznő, Nina Simone emberjogi aktivistaként és zenészként is forradalmi és egyedülálló, Alice Guy- Blaché munkássága nélkül pedig talán a filmművészet is más irányba fejlődött volna.

Nina Simone


Forrás: Wikipédia
Amikor azon gondolkodtam, kik szerepelhetnének a listámon, Nina Simone neve alapvető volt. Az 1933-ban Eunice Kathleen Waymon néven született énekesnő volt az első afroamerikai nő, aki a Juilliardon végzett, és noha az volt az eredeti szándéka, hogy ő legyen az első afroamerikai hivatásos klasszikus zenét játszó női zongorista, Nina Simone neve mégis inkább a jazz/blues kedvelők számára csenghet ismerősen. Nina Simone különleges hangja egy pillanat alatt megbabonáz, sok dalával foglalt politikai állást, ugyanis ismert emberjogi aktivistaként is tevékenykedett. A nő, aki képes egy nála magasztosabb eszme szolgálatába állítani a művészetét, mindenképpen inspiráló, hiszen a nők és az afroamerikaiak egyenjogúságáért küzdött, ami csak még tiszteletreméltóbbá válik annak tudatában, hogy a maga korában éppen emiatt negligálták a zeneiparban.

Meryl Streep


Forrás: Wikipédia
Noha Meryl Streep neve lassan klisévé válik egy ilyen listán, színészi munkássága mindenképpen inspiráló. Ő a legtöbbször jelölt, és a legtöbb díjat elnyert színésznő az Oscar és a Golden Globe történetében. Meryl Streepet az teszi különlegessé, hogy mind drámai, mind komikus szerepekben helyt tud állni, és olyan átéléssel tud játszani, ahogyan nagyon kevesen. 

Alice Guy-Blaché


Forrás: Wikipédia
Alice Guy-Blaché neve csak kevesek számára mond bármit is, pedig ő volt a filmtörténet első női rendezője. Vélhetőleg ő volt az egyetlen női rendező 1896-1906 között. A Solax Stúdió alapítója és művészeti vezetője a maga korában forradalmi eszközökkel kísérletezett, hiszen többek között hang-kép szinkronizáló rendszert, filmszínező eljárásokat, különböző speciális effekteket próbálgatott. Az ő filmjeiben szerepeltek először afroamerikai színészek, és vélhetően ő volt az első, aki narratív filmet készített. 

Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon,  YouTube-on és Twitteren!

Lennél a mecénásom? Hívj meg egy kávéra Patreonon! 

Megjegyzések