A szerelem egyenlete a bestseller egyenlete is?

A nyár egyik legsikeresebb olvasmánya Helen Hoang A szerelem egyenlete című könyve, amely itthon az Álomgyár Kiadó gondozásában jelent meg. Mivel nagyon sokan írtak jó kritikákat róla, engem is elfogott a kíváncsiság, azonban vegyes érzelmekkel tettem fejeztem be az olvasást. 

Az esőember óta az autizmust is sikerült megjeleníteni különböző populáris művészeti alkotásokban. Az autizmus, és az enyhébb változata, az Asperger-szindróma számos ábrázolási módot tesz lehetővé, hiszen ez egy olyan mentális betegség, amelyből nem létezik két egyforma kondíció, ugyanis a betegek betegségük súlyosságától és neveltetésüktől függően különböző módokon képesek a társadalomba illeszkedni. (A neveltetés kérdése inkább a keleti kultúrában érdekes.) Az Asperger-szindrómás, érzelmileg nehezen kommunikáló, jellemzően valamilyen számokkal vagy rendszerezéssel foglalkozó karakterek elég népszerűvé váltak az utóbbi időben, főként Hollywoodban, ami fontos fordulópont, hiszen segít megérteni ezt a nagyon sok rétegű betegséget. De nem csak ezért fontos az Asperger- szindróma és az autizmus megfelelő reprezentációja, ugyanis a nagyobb tér a kórban szenvedő alkotóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy megmutassák, ők milyennek látják a világot. Csak hogy egy magyar példát említsek, Enyedi Ildikó varázslatos filmje, a Testről és lélekről is a rendezőnő romantikus kapcsolatokhoz való viszonyát mutatja be, azt a folyamatot, amely során sikerült megértenie és feldolgoznia az intim kapcsolatok természetét.

 Helen Hoang a debütáló, A szerelem egyenlete című könyvében a saját Asperger-szindrómájáról ír, és azt fogalmazza meg a története által, hogy ő hogyan volt képes az intimitást megérteni. Ez eddig számos érdekességet rejt, azonban míg Enyedi Ildikó képes volt ezt a művészet eszközeivel megfogalmazni, Helen Hoang eszköztárának túlnyomó részét a romantikus ponyvairodalom és a szex képzi. Ez egyébként még önmagában nem probléma, hiszen egy romantikus regény manapság már szinte eladhatatlan szexjelenetek nélkül, és szerencsére az írónő sem esett túlzásba a szexjelenetek számával, azonban olvasás közben végig azt éreztem, hogy ez a regény nem más, írásba foglalt fogyasztói tendencia képlete.

Ezt most kifejtem bővebben is. A történet szerint Stella a munkahelyén olyan algoritmusokat készít, amelyek előre meghatározzák a fogyasztói tendenciákat. Az ő világa a matematikáé, azonban egyáltalán nem tud mihez kezdeni az intim kapcsolatokkal (eddig a történet egyébként hasonlít a Testről és lélekrőléhez), így, hogy megoldást találjon a problémájára, felfogad egy eszkortfiút. Utána ahogy az a romantikus regényektől elvárt, egymásba szeretnek, legyőzik a saját életük gördítette akadályokat, és boldogan élnek, míg meg nem halnak (vagy míg el nem készül a második rész.) A történetnek ugyan vannak bájos pontjai, és a karakterek is kidolgozottabbak, de már csak ebben a rövid történetismertetőben látszik valami, ami feltesz egy nagyon fontos kérdést. 

Mi a bestseller egyenlete? Ebben a regényben minden tényezőt megtalálhatunk. 

  • A szerző Asperger-szindrómás, vagyis nem átlagember, így az emberek sokkal érdeklődőbbek,
  • A regény zsánere romantikus, vagyis nőknek szól,
  • A regény bátran él a kortárs romantikus regény egyik legelemibb eszközével, a szexjelenetek alkalmazásával,
  • A férfi főhős romantikus regény-pozitív, egy ideig nem értjük, mit miért csinál, de a történet végére minden kérdésünkre választ kapunk, (nem mellesleg eszkorfiúként keresi a kenyerét).
Ennek ellenére nem mondom azt, hogy A szerelem egyenlete egyáltalán nem tetszett. (Azt a tényt leszámítva, hogy a fordítói munka és a tördelés is hagy kivetnivalót maga után). A regény legnagyobb erénye, hogy a szövegben olykor egy mondaton belül találkoznak a legtávolabbi asszociációk, amelyek néha egészen abszurd hatást keltenek. Az is tetszett, hogy a regény fokozatosan építkezik, legalábbis ami a romantikus szál kibontakozását illeti. A szerelem egyenlete leginkább az írónő stílusától válik különlegessé, a történet ugyanis nem volt más, mint egy egyenlet 416 oldalas levezetése. De talán éppen ezért kellene azt mondanom, hogy ez egy jó regény, hiszen ha a sorok között olvasunk, nem csak a szerelem, hanem a bestsellerek egyenletét is megismerhetjük. Kíváncsi vagyok, hogy ez majd a filmadaptációba is átültethető lesz-e.




Megjegyzések