Könyvekről RÖVIDEN: A grófnő árnyékában

A Cosmopolitan Blogger Daysen az Álomgyár Kiadó standjánál jutottam hozzá R.Kelényi Angelika Az Ártatlan sorozatának első részéhez, amely A grófnő árnyékában címet kapta. Sok pozitív kritikát olvastam már az írónő műveiről, így nagy reményekkel és talán még nagyobb elvárásokkal vettem a kezembe a könyvet. 

A történet 1609-ben játszódik, amikor Fabricius Flóra Báthory Erzsébet udvarába érkezik, hogy megkeresse eltűnt nővérét. Ez persze rengeteg veszélyt és kérdést hoz a főhősünk számára, de egy ismeretlen és vonzó férfi segít neki, így úgy tűnik, minden akadály elhárulhat. 

Azért kiemelendő ez a regény, mert a magyar történelem egy olyan korszakát idézi fel, amelyről csak keveset hallunk. Az 1600-as évek Magyarországa ugyanis a történelemkönyvekben jellemzően csak a török hódítás miatt ismeretes, pedig a korszakban számos kiváló és fontos személy tevékenykedett. Báthory Erzsébet úgy maradt meg a magyarok emlékezetében, mint a nő, aki kegyetlen tetteket vitt véghez, alakját olykor már-már vámpírszerűen írják le, azonban a legtöbb ellene felhozott vád koholt volt, erre azonban csak jóval később jöttek rá a történészek. 

R. Kelényi Angelika történelmi regényének újszerű ábrázolásmódja árnyaltabb képet ad a magyar történelem egyik leghírhedtebb nőalakjáról, és mindezt nagyon olvasmányosan, közérthetően teszi. Az írónő ugyanis jól ötvözi a történelmi regény, a romantikus regény és a krimi elemeit, így egy percre sem válik túlzóvá, és maga a történetmesélés mindvégig feszes és izgalmas marad. 

A történelmi regényeket kedvelők számára tehát mindenképpen ajánlott olvasmány R. Kelényi Angelika könyve, A grófnő árnyékában ugyanis egy rendkívül  ellentmondásos személyt mutat be új perspektívában, miközben egy fontos korszak kevésbé ismert részéről is érdekes, érzékletes képet fest. Van ebben a regényben minden: szerelem, feszültség, kérdések és persze egy jókora adag történelem, ennél - úgy hiszem - nem is kell több egy jó regényhez. 

Megjegyzések