Interjú a newkids Kiadó tulajdonosával

Ahogyan az LMBT irodalomnak egyre nagyobb a közönsége, úgy növekszik az igény arra is, hogy kiadók jöjjenek létre, amelyek kifejezetten ilyen tematikájú könyveket adnak ki. A newkids Kiadó célja éppen ez: igényes és szórakoztató LMBT művek kiadása, amelyek nyitottabbá, elfogadóbbá tehetik a társadalmat. Lugosi Dániel Dömötörrel beszélgettem a kiadó célkitűzéseiről, és arról is, hogyan válhat valaki a newkids Kiadó szerzőjévé.

- Mikor alakult meg a kiadó, és mi a fő célja?

- A newkids Kiadó 2015-ben alakult, azzal a céllal, hogy teret adjon a hazai LMBT témakörben alkotó íróknak. Mára három szerző művei jelennek meg a kiadó gondozásában.

- Milyen tematikájú könyveket jelentetnek meg?

 - A newkids Kiadó elsősorban erotikus melegregényeket ad ki, bár ezen belül azért vannak eltérések. Szerzőink stílusa és témaválasztása változatos, ahogyan az olvasóközönségük is. 

- Mi a kiadó alapelve? Milyen értéket próbál meg közvetíteni?

- Alapelvünk, hogy nem akarunk többnek látszani, mint amik vagyunk. Célunk  elsősorban a szórakoztatás. Természetesen van másodlagos, vagy ha úgy tetszik, titkos küldetésünk is, ez pedig az érzékenyítés, a hazai társadalom nyitottabbá, elfogadóbbá tétele. Nagyon gyakran kapunk olyan visszajelzéseket az olvasóinktól, hogy egy-egy könyvünk után csodálkoztak rá arra, eddig mennyire rosszul kezelték és ítélték meg a homoszexualitás témakörét. Mivel mi lektűrt adunk ki, nyilván nem akarunk szépirodalmi babérokra törni, de törekszünk az igényességre, és arra, hogy az erotika ne főszereplője legyen a történeteknek, inkább egy plusz, amitől csak több és jobb egy könyv. Az erotika nem szégyenletes, nem olyasmi, amitől egy kötet ponyvává válik. Ha lenne célkitűzésünk, talán az lenne, hogy ezt minél többen elismerjék, ugyanis magyar nyelven erotikát írni nagyon nehéz. 


- Miért éppen a hölgyeket célozzák meg?

- Az olvasóközönségünk olyan színes, mint a könyveink. Nem mi választjuk vagy célozzuk meg őket. A newkids Kiadó olvasói általában ajánlás útján találkoznak a köteteinkkel, és hűséges követőink lesznek. Az, hogy nagyobb részben hölgyek olvassák a könyveket, valószínűleg azért alakult így, mert ők beszélnek többet az olvasmányélményeikről. Meleg olvasóink tábora is egyre nő, aminek nagyon örülünk. Az író-olvasó találkozókon is egyre többen vesznek részt, és az olvasói csoportoknak is aktív tagjai.

- Vannak-e szerzői a kiadónak? Hogyan lehet valaki a newkids Kiadó szerzője?

- Jelenleg három kitűnő szerző művei jelennek meg a kiadó gondozásában. Becca Prior mára itthon a legismertebb ebben a műfajban. Két sorozat (A tanítvány és a Festett testek) és másik három regény fűződik a nevéhez, jelenleg a 11. kötetén dolgozik, ami tavasszal jelenik majd meg. Tavaly ötödikként végzett az Aranykönyv szavazáson, ami óriási eredmény egy rétegirodalommal foglalkozó szerző esetében. Hayden Moore a negyedik könyvén dolgozik. A Csendkirály főszereplője egy siket fiú volt, az Üvegkalitka pedig a családon belüli erőszakról és a társadalmi tabusításáról szólt. Következő könyve is nehéz témát vesz elő, egy prostitúcióra kényszerülő fiú sorsába enged betekintést. Carol Souya kiadónk legújabb felfedezettje. Nagy sikerű debütáló könyvével, az Évszakokkal nagyon magasra tette a mércét. Nyár végén jelenik meg következő regénye. 
Hozzánk nagyon egyszerű bekerülni. Egyetlen kitételnek kell megfelelni. A kiadónak beküldött kész regénynek kell csak tökéletesnek lennie. :) Természetesen, ez csak vicc, de valóban annyi az elvárás, hogy a kéziratban legyen valami különleges, valami új, ami lenyűgözi a szerkesztőinket. 



- Mik a kiadó jövőbeli tervei?

- Szeretnénk nagyobb közönséget megnyerni az igényes melegirodalomnak. Hűséges olvasótáborunk pedig a legfantasztikusabb marketingcsapat. Velük nincs elérhetetlen! Csak azt szeretnénk, ha elégedettek lennének a könyveinkkel, és még sokáig velünk tartanának a rögös úton. 

A newkids Kiadó kötetei a www.bookberry.hu oldalon vásárolhatóak meg.

Fotók: newkids Kiadó

Megjegyzések