Hogy töltsd el az időd a kütyük nélkül?

Az Álomgyár Kiadó gondozásában jelent meg Kris Hirschmann Kapcsold ki! 100 kreatív ötlet TV és kütyü helyett című könyve. Az én gyerekkoromban ennek a könyvnek még egyáltalán nem lett volna létjogosultsága, ma azonban fontos kérdés, hogyan foglaljuk le a gyerekeket okos eszközök nélkül. De vajon elég néhány pillecukor, hogy kirángassuk őket a virtuális térből?

Az a helyzet, hogy ezt a könyvet az én generációmnak találták ki. Hogy pontosítsak, az én generációm gyerekeinek. Mert ugyan mi még másztunk fára, és nagy bandákat alkotva bújócskáztunk a játszótéren, ahogy kamaszodni kezdtünk, elért minket a virtuális tér csábítása. Szívesen merülünk az okostelefonjainkba minden szabad percben, és a meseolvasást is letudjuk úgy, bekapcsoljuk a mesecsatornát, hogy egy kis nyugtunk legyen. Az, hogy az okoseszközök már újszülött kortól körülveszik a gyermekeket, alapvetően határozza meg - többek között - hogy miképpen képesek eltölteni a szabadidejüket, mennyi ideig képesek figyelni, és hogy milyen ingerek képesek lekötni őket.

Kris Hirschmann könyve 100 kreatív ötletet ajánl. Ezek egyszerűen megvalósítható, olcsó tippek, amelyekhez egyébként gyönyörű illusztrációkat kapunk Elisa Paganellitől. A feladatok alapvetően az óvodás, kisiskolás korú gyermekeknek szólnak (és persze a szüleiknek), a feladatok között pedig egyaránt találunk otthonra, kültérre, és utazásra valókat. Készíthetünk például művészi szendvicset, pillecukor katapultot, megszervezhetjük a saját divatbemutatónkat, kapunk ötleteket méhkaptár vagy madáretető készítéshez, de ahhoz is, hogy elkészítsük a saját úti emlékkönyvünket.

Az ötletek nagyszerűsége abban rejlik, hogy nagyon egyszerűek. Éppen ezért van szükség a szülő nagyfokú figyelmére és kreativitására, hiszen a feladatok könnyen továbbfejleszthetők, szükség esetén a gyermekünk igényei szerint formálhatók. Ha a szülő kellő lelkesedéssel fordul ehhez a könyvhöz, és megfelelő nyitottsággal és kreativitással vág neki a feladatoknak, a gyermek is ugyanilyen lelkesedéssel végzi el őket.

Összességében úgy gondolom, hogy ez a kötet inkább alapként szolgál ahhoz, hogy egy kreatív délutánt töltsünk csemetéinkkel. Az illusztációknak köszönhetően már a feladatok kiválasztása felkeltheti a gyermekünk érdeklődését, a feladatok végrehajtásához pedig tulajdonképpen csak sok-sok kreativitásra van szükség. A kötet tehát rengeteg boldog pillanatot rejthet az egész család számára.

Köszönet a recenziós példányért az Álomgyár Kiadónak.

Megjegyzések