Könyvekről RÖVIDEN: A pontlövész

Már kapható Izolde Johannsen legújabb regénye, a Helikon Kiadó Szenzár Könyvek gondozásában megjelent A pontlövész, amely tovább folytatja a Megölni a királyt című könyvben megismert La Fayette márki történetét. 

A regény első felében számos már-már naturalista leírást találunk a francia forradalom időszakáról, a borzongást ráadásul tovább tetézi, hogy egy gyermek szemszögén keresztül is láthatjuk, hogyan tud ebben a rendkívül erőszakos környezetben túlélni. A második felében aztán a forradalmat követő időszak, Napóleon 100 éves uralma, és egy bosszú hadjárat kerül a középpontba, amely újszerűen ábrázolja az eseményeket.

A La Fayette család sorsa ebben a regényben kissé háttérbe szorul, a márkit és több családtagját ugyanis börtönbe zárták. Történnek ugyan kísérletek a kiszabadításukra, azonban csak erős amerikai hatásra sikerül szabadul engedni, viszont örökre el kell hagynia Franciaországot. Szalma Jason válik sokkal hangsúlyosabb szereplővé, a könyv első felében ő válik a szálak mozgatórugójává, ő a kapcsolat a külvilág és a márki között, illetve a fia keresése közben kiválóan feltárja a korszak véres viszonyait is. 

A pontlövész a Megölni a királyt méltó folytatása. A két kötet együttesen is hiteles és részletes képet ad Franciaország viszontagságos történelméről a 18. század második felében, és egy olyan történelmi karakter életébe enged bepillantást, aki mind a francia, mind az amerikai történelemben fontos szerepet játszott, mégsem tanultunk sokat róla a történelem órákon. Noha a két regény dinamikája kissé eltérő, tágabb kontextusban a történelmi események dinamikájának váltakozásaként is értelmezhetjük. Nyugodtabb körülmények között ugyanis több idő jut arra, hogy a romantikus viszonyok elénk tárulkozzanak, amikor azonban egymást követik a fontos események, azokon van nagyobb hangsúly. 

Összességében tehát a duológia mindkét darabja kiváló olvasmány, amelyet azok is értékelni és élvezni tudnak, akik egyáltalán nem járatosak a történelem ezen szegmenségben, Izolde Johannsen ugyanis redkívül részletesen, olvasmányosan és izgalmasan tárja elénk ezt a korszakot. 

Megjegyzések