Barcelona, Barcelona

R.Kelényi Angelika legújabb regénye, az Álomgyár Kiadó gondozásában megjelent Barcelona, Barcelona egészen Spanyolországig repít minket, és közben a nyár egyik legüdítőbb regényévé válik.

Aki járt már életében legalább egyszer Barcelonában, az pontosan tudja, hogy a város egy különleges ékszerdoboz, a grandiózus épületei legalább annyira rabul ejtik az oda látogatókat, mint az apró kis utcák, Barcelonában egy pillanat alatt eltűnik minden gond, és már az első este az éjjeli forgatagban mosolyogva sétálsz a szádban a Sangria és a paella ízével. Barcelona leírhatalanul könnyed, és vidám, annyira, hogy még akkor sem kapunk dührohamot, ha a 20 perce várt busz végül meg sem áll a megállóban. 

Maga a regény is felidézi bennem a barcelonai élményeimet. A mű egy könnyed, humoros romantikus regény, amelynek különösen a hangulata fogott meg. A történet szerint Caroline Wood, a londoni CBM magazin főszerkesztői asszisztense úgy dönt, megvalósítja egyik nagy ötletét, és egy szakmai úttal egybekötött nyaraláson vesz részt Barcelonában. Leginkább azért szánja rá magát erre az útra, hogy bizonyíthasson a főszerkesztőjének egy olyan bloggal, amelyben utazásait, gasztronómiai élményeit és szerelmi kalandjait is megörökíti, úgy véli ugyanis, hogy a karrierje megérett az előrelépésre. Társkereső oldalon választ spanyol férfiakat magának, azt reméli ugyanis, hogy ez az ötlet hozza meg számára a nagy áttörést. 

A Barcelona, Barcelona remek választás lehet a forró nyári napokra. A szereplők azonosulhatók, a románcok pedig annak ellenére nem válnak erőltetetté, hogy a zsáner kötelező karaktere, a rejtélyes idegen férfi is megjelenik benne. Lendületes, habkönnyű olvasmány, amely remekül visszaadja a katalán főváros hangulatát, a vidámságot, és az élet mérhetetlen szeretetét. Mindemellett a regény képes túlmutatni önmagán, hiszen remek képet kapunk arról is, hogy egy nőnek milyen problémákkal kell szembenéznie, ha már elmúlt 30, és még nem sikerült párt találnia, valamint az álmai sem valósulhattak meg. 

R.Kelényi Angelika tehát ezzel a regénnyel megmutatta, hogy a történelmi regényeken túl is képes jót alkotni. A Barcelona, Barcelona már a borítójával is megnyeri az olvasót, a meleg barna szín a tengerparti homokra emlékeztet, és azokra a sétákra, amelyeket mezítláb teszünk a lemenő nap fényében a Barcelonetán. 

Megjegyzések