3 dolog, amiért SZERETEK ANTIKVÁRIUMBA járni

Egy-egy antikváriumi túra felér egy kincsvadászattal. Ezeken a helyeken ugyanis ha szerencsés az ember, olyan  könyvritkaságokhoz juthat, amelyről talán még álmodni sem mert. De nemcsak ezért jó dolog antikváriumba járni. Összegyűjtöttem öt indokot arra, hogy miért érdemes alkalomadtán elindulni egy jó kis secondhand könyvbeszerző túrára.


1. Támogatom a könyvmentők munkáját


Budapesten és vidéken is  egyre több helyen számos olyan könyves szekér van, ahol 300-400 forintért juthatsz hozzá jobbnál jobb művekhez. Ezeken a helyeken különböző alapítványok és közhasznú egyesületek által gyűjtött könyveket vásárolhattok, akik célja egyébként épp az, hogy olcsón juthassunk hozzá minőségi könyvekhez, így ugyanis minél szélesebb réteg kiváltsága lehet a könyvvásárlás. A könyvmentők célja, hogy az ország minél több pontján és rendezvényén képviseltethessék magukat, ami azért nagyon fontos, mert számos olyan település van az országban, ahol nemhogy könyvesbolt, könyvtár sincsen, és az, hogy új könyvekhez jussanak, anyagilag is eléggé megterhelő kiváltságnak számít. A Mozgó könyvek könyves szekereinél például éppen ezért számos olyan olvasmányt találhatunk, amely segít a nyelvtanulásban, vagy éppen kötelező az irodalomórákra, de azok sem csalódhatnak, akik egy jó krimire vágynak.

2. Környezettudatos


A környezettudatosságnak egyre nagyobb fontossága van a mindennapokban. Egy könyv előállítása elég nagy energiaforrásokat vesz igénybe, az ebookot pedig nem szereti mindenki. Az antikváriumban vásárolt könyvek olyanok, mint a secondhand ruhák: ugyan egyszer (vagy többször) már olvasta őket valaki, de a tartalmuk és a funkciójuk semmit nem változott. Egy minőségi antikváriumban nem találhatunk szakadt vagy összefirkált, hiányos könyveket, hiszen az eladás előtt gondosan ellenőrzik őket. Éppen ezért lehet ez a legkiválóbb mód arra, ha saját nyomtatott példányt szeretnénk egy könyvből, azonban egy kicsit megkímélnénk a környezetet.

3. Szélesebb a paletta


A könyvesboltok kínálata gyakran inkább a trendekhez igazodik, így az olyan zsánerek dominálnak, amelyeket a legtöbben fogyasztanak. Ha azonban például szakirodalmat keresünk, vagy olyan szerzőtől olvasnánk, aki az irodalmi kánon margóján áll, érdemesebb az antikváriumokban próbálkozni. Ráadásképpen itt nagyobb eséllyel juthatunk könyvritkaságokhoz, különleges kiadásokhoz, szerencsés esetben potom pénzért. Egy antikváriumban, ha van időnk elkalandozni a könyvek között, számos olyan szerzőt ismerhetünk meg, akit egy könyvesboltban sohasem, vagy csak nagyon különleges helyeken, ezen olvasmányok ugyanis hosszú évtizedek nyomai, éppúgy tartalmaznak sikerkönyveket, mint kis példányszámban megjelent feltörekvő írók tollából származó remekműveket, vers- és novellaantológiákat, stb. Minél szélesebb a paletta, annál nagyobb képet kapunk arról, hogy például 20 évvel korábban milyen könyvek jelentek meg, és ha már csak egy könyv is felkelti a kíváncsiságunkat, többé váltunk általa.

+1. Nemcsak vásárolhatok, el is adhatom a megunt könyveimet


Vannak olyan élethelyzetek, amikor rá kell vennünk magunkat arra, hogy kiszelektáljuk a nem tetsző olvasmányainkat, hogy helyet szabadítsunk fel az újak számára. Vagy éppen egy nagy példányszámú könyvtárat örökölünk, amivel nem tudunk mihez kezdeni. Vagy egyszerűen csak úgy adódik, hogy meg kell válnunk a könyvtárunk jelentős részétől valamilyen ok miatt. A legtöbb antikváriumban felvásárolják ezeket a könyveket, amit azért kell hangsúlyozni, mert számtalan olyan esettel találkozhatunk, amikor a könyvek gyújtósként, vagy szerteszét szórva, szemétként végzik. Az antikváriumoknak eladott könyvek végül méltó helyre kerülnek valaki más könyvespolcán, az eladó pedig némi pénzhez juthat.

Az antikváriumok kínálatában kalandozni olykor felér egy túrával a plázában, de minden könyvre elköltött forint befektetés, amivel életre szóló élményeket és tudást szerezhetünk magunknak. A könyv nem évül el, és ahogy öregszik, különleges illata lesz, amit minden könyvmoly imád. Olvasni pedig a legunalmasabb napon is élmény.

Te szeretsz antikváriumba járni?




Megjegyzések