Nem lesz ebből kalamajka, van nála egy balalajka

Nagy Karolin első könyve igazi könnyed felüdülés, akár egy nagy fagylaltkehely egy nehéz munkanap után. A Nem lesz ebből kalamajka, van nála egy balalajka versek és rövid prózai írások gyűjteménye, amelyek humoros formában dolgozzák fel az élet apróbb momentumait.


A kötet több szempontból is különleges. Az illusztrációi, amelyeket Juhász Endre készített, tövább fokozzák a művek különleges atmoszféráját, ráadásul akár ki is színezhetjük őket. A kötetben szereplő versek pedig a maguk lendületével, ritmusával és rímeivel szinte el is feledtetik velünk, hogy több oldalon keresztül ugyanazt a verset olvassuk. Manapság egyre ritkább hosszabb terjedelmű lírai alkotásokat látni, így kifejezetten örültem Nagy Karolin vállalásának. 

A művek persze nem hibátlanok, néhol érezni, hogy a versek saját szabályrendszere (a rím és a ritmus) alárendelte a tartalmat a formának, ami erőltetetté teszi őket, ennek ellenére néha szinte rapeltem magamban a szövegeket. A Nem lesz ebből kalamajka, van nála egy balalajka legnagyobb erénye egyértelműen a humora, figyelemre méltó, ahogy a szerző az élet apró pillanatait így képes megragadni és ebben a kötött formában is vissza tudja adni. 

Fülbemászó, könnyed szórakoztató olvasmány, bátran ajánlom egy kellemes délutánra. 

A kritika a videóban folytatódik.


Megjegyzések