Mi a baj Marie Kondo könyvselejtező módszerével?

Aki rendelkezik Netflix-előfizetéssel, az minden bizonnyal már hallott Marie Kondo nevéről. A japán nő műsorában életeket tesz jobbá azzal, hogy kliensei otthonában rendet rak, és megtanítja nekik saját  rendszerező, selejtező módszerét. A módszer alapja, hogy csak azokat a tárgyakat tartjuk meg, amelyek örömet okoznak, Marie Kondo azonban a könyvszelekciós módszerével könyvmolyok hadát háborította fel, amellyel egyébként feltett egy fontos kérdést is: mi az irodalom szerepe az életünkben? És én is felteszek egy kérdést: hogyan segíthet a tudatos "könyvfogyasztás" könyveink rendszerezésében?

Forrás: Giphy

A Fidelio nemrég írt egy cikket, amely kiválóan összefoglalja, mi a baj Marie Kondo szemléletével. Az alapelve ugyanis az, hogy csak azokat a könyveket tarthatjuk meg, amelyek örömet okoznak az életünkben, ez pedig számos problémát felvet. 

Röviden összefoglalva:
  •  A módszer alapvető műfajokat zár ki az életünkből,  így szűkítve a látókörünket,
  • Könyveket nem csak azért vásárolunk, hogy örömet okozzanak, az irodalom ugyanis művészet (többnyire), így egy könyv elolvasása közben nem csak örömöt érzünk, hanem számos más érzést is, tekintve, hogy az irodalom az érzelmeinkre és a gondolatainkra hat,
  • Nemcsak szépirodalmi alkotásokat vásárolunk, az ismeretterjesztő és szakirodalom ugyanúgy az életünk része, amelyet nem lehet ezzel a módszerrel szelektálni
  • Számos olyan eset van, amikor a könyv nem csupán egy olvasmány, hanem egy befektetés is, amelyet nem csupán a saját szellemi fejlődésünk érdekében vásárolunk meg, hanem utódainknak is megőriznénk értékként (például a könyvritkaságok, különleges kiadások).
Így tehát az a módszer, amely remekül működik mondjuk a ruhatárunk vagy az egyéb holmijaink esetében, nem működőképes egy olyan területen, amelynek az örömszerzésnél több funkciója van. Kondo továbbmegy, hiszen azt mondja, ne legyen több mint harminc könyvünk, amely a fenti problémák feltérképezése után egy lehetetlenül kicsi számnak bizonyul.
Forrás: Giphy

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a könyvtárunk bizonyos időközönként nem szorul selejtezésre. 

Éppen úgy, mint az élet minden más területén, úgy a könyvvásárlás közben is hajlamosak vagyunk elragadtatni magunkat. Az akciók pontosan ugyanúgy hatnak a könyvmolyokra, mint a szezonközi leárazások a plázában, csak azért hajlamosak vagyunk könyveket vásárolni, mert olcsón hozzájuthatunk. Olvasatlan könyvek sora tölti meg a polcainkat, amelyeket csak azért nem kezdünk el, mert folyton jön az utánpótlás, így ezek a könyvek olykor évekig állnak érintetlenül a polcon (a portörlés nem számít), mielőtt belekezdenénk. Ha belekezdünk egyáltalán valaha. Mert az ízlés és az érdeklődés is változik az évek során, így könnyen előfordulhat, hogy egy hirtelen felindulásból vett akciós könyv sosem tölti be a funkcióját. 

Ugyanez a helyzet azokkal a könyvekkel is, amelyeket csak azért vettünk meg, mert egy adott időszakban slágernek számítottak, azonban egyszeri elolvasás után rájuk sem nézünk többé. 

Egy olyan világban, ahol szinte az összes impulzus a vásárlásra és a fogyasztásra ösztönöz, óhatatlanul előfordul, hogy olyan termékeket halmoz fel, amelyekre egyáltalán nincsen szüksége. Ezért olyan népszerűek a különböző szelekciós, selejtezős módszerek, hiszen segítenek megszabadulni a feleslegtől. 

Tudatosság nélkül a felesleg időről időre újratermelődik, így tulajdonképpen ha nem változtatunk a gondolkodásmódunkon és a fogyasztási szokásainkon, egy olyan ördögi körbe kerülünk, amely sem a pénztárcánknak, sem a környezetünknek nem tesz jót. 

Mi köze a tudatos "könyvfogyasztásnak" a könyvselejtezéshez?

A tudatosság számos problémát képes megelőzni. Most azt is elárulom hogyan!

  • Először is, nincs szükségünk minden könyvre. Felesleges megvásárolni a huszadik félmeztelen férfi felsőtestet ábrázoló borítójú könyvet, ezek jelentős többsége ugyanis nemhogy nem újszerű, hemzseg az alapvető hibáktól, és bizony ezek azok a könyvek, amelyeket a leghamarabb meg lehet unni. Üzenj a könyvvásárlásaiddal a  szerzőknek és könyvkiadóknak! Üzend azt, hogy szükséged van az igényes irodalmi művekre, vásárolj olyan könyveket, amelyek értéket közvetítenek! (A minőségi szórakoztató irodalom is ide tartozik:)
  • A könyvtár remek alternatíva arra az esetre, ha pontosan tudod, hogy egy könyvet csak egyszer fogsz elolvasni. Azzal, hogy ezeket a könyveket nem vásárolod meg, nemcsak a pénztárcádat kíméled, hanem a környezetet is.
  • Olvasd el az olvasatlan könyveidet! Ha csak halmozol, sosem érsz a végére, és így könnyen előfordulhat, hogy bizonyos könyveket soha nem fogsz elolvasni.
  • Ha tudatosabban vásárolsz könyveket, nagyobb eséllyel lesznek olyan könyvek a polcodon, amelyeket többször újra előveszel, vagy amelyekhez tényleg kötődsz. Ezeket a könyveket a jövőben is szívesebben osztod meg a gyerekeiddel, unokáiddal, hiszen elmondhatod róluk, hogy ezek az olvasmányok tettek azzá, aki vagy. Gondolatformáló olvasmányokat akarsz a polcodon, vagy üres sorokat?
  • Ha tényleg helyszűkében vagy, az ebook is remek alternatíva lehet. Sokat vitatkoztunk már arról, hogy mennyire környezetbarát, vagy hogy ki mennyire szereti, de aki akár csak egyetlen évet töltött már kollégiumban, az pontosan tudja, hogy ha egyetlen könyvespolcnyi hely vetekedik több mint háromezer könyvnyi hellyel, az utóbbi győz.
 És ha eljön a selejtezés ideje, ne csak arra figyelj, hogy a könyv örömet okoz-e vagy sem, hanem ezekre is:
  • Az ízlés változik. Nem csak az életkorod határozza meg, hanem az is, hogy milyen érzelmi vagy egyéb hatások értek. Épp úgy mint a ruhák esetében, itt is lesznek olyan darabok, amelyektől kicsit szégyenkezve fogsz megválni.
  • A szakirodalmat a legkönnyebb szelektálni. Az egyetemi évek alatt sok olyan mű összegyűlik, amelyre csak egy bizonyos ideig van szükség, és utána soha többé, más azonban még hasznát veheti.
  • Ha van olyan könyved, amit hirtelen felindulásból vettél meg, de biztosan nem fogod elolvasni, érdemes attól is megválni.
  • Ha van olyan könyved, amit csak egyszer olvastál el, de nem tetszett, vagy többször már nem fogod, feleslegesen őrizgeted őket.
  • Ugyanez a helyzet azokkal a művekkel is, amelyekből már kinőttél. Hacsak nem akarod megőrizni a gyerekeidnek a kedvenc meséidet, adományozd egy szervezetnek! Kiöregedett mangafanoknak is meg kell tennie ezt a lépést.
A könyvek selejtezése egy komplex feladat, hiszen az irodalom sokkal többről szól mint az örömszerzés. Minden könyvmolynak megvan a saját szelekciós módszere, az itt leírtak csupán iránymutatásként szolgáltak. A tudatos vásárlással sok energia, hely és pénz megspórolható, ugyanakkor még a tudatosság esetében is fontos bizonyos időközönként átvizsgálni a polcunkat, és megválni a felesleges daraboktól. 


Neked mi a véleményed? Te hogyan szelektálod a könyveidet?


Megjegyzések