Íme egy irodalmi applikáció, amit imádni fogsz!

Nemrég debütált a Morzsa, az első olyan közösségi felület, amelyet kifejezetten költőpalántáknak és irodalomkedvelőknek fejlesztettek. Íme tehát egy olyan applikáció, amely nem csak kultúrát teremt, hanem a közösségi média káros hatásainak többségétől is megkímél minket! Hogy miképpen, az a cikkből kiderül!


Manapság, amikor a lájkok a megosztások és a hozzászólások mennyisége dönti el, hogy egy tartalom értékes-e vagy sem, nagy felüdülés egy olyan felületre tévedni, amelyen nem csak azt nem látod, hogy mások bejegyzéseire hány reakció érkezett, hanem a sajátjaid sem jelennek meg, így minden feszülségtől mentesen tudod megosztani a gondolataidat, verseidet a Morzsa applikációban.

A Morzsa egy rendkívüli kezdeményezés. Ez az első olyan felület Magyarországon, amely kifejezetten költőknek, szövegalkotóknak és szövegkedvelőknek készült, Androidon és  iOS-en is megtalálható, teljesen ingyen. Ahogy már említettem, a felület nem csak azért üdítő, mert az alkotás öröméért készült, hanem azért is, mert kihagyja a közösségi média káros elemeit, és így csak az alkotás örömére koncentrálhatunk, ami egyébként a fiókszerzői szerepből kiszakadni vágyóknak is jó lehetőség lehet, hiszen egy inspiráló közegben kezdhetnek bele szárnyaik próbálgatásába. 

Az applikáció használata egyébként roppant egyszerű, ugyanis csak a leglényegesebb funkciók találhatóak meg benne. A kezdőlapon a ceruzás ikonra kattintva már kezdhetjük is írni szövegeinket, olvasás közben pedig a szívecskékkel jelezhetjük a szerzőnek, ha tetszett a műve. Van ugyan egy népszerű fül is az applikáción belül, de ott sem éreztetik velünk a kedvelésekből származó különbségeket, hiszen egy mű mellett sincs ott, pontosan hányan (és ki) lájkolta. A felfedezés ikonra kattintva új szerzőket ismerhetsz meg, és követheted is őket. A követők és követések mennyisége az egyetlen mérőszám, amivel ezen az oldalon találkozhatsz, de ezek felett (nekem legalábbis) olvasás közben könnyű elsiklani. 

Ha rákattintasz egy szerző profiljára, a műveit könyv nézetben is elolvashatod, a virtuális lapozgatás élménye még inkább elmélyít az oldalon megosztott művekben, hiszen nehezebb felettük átsiklani, mint görgetés közben. Szórakoztató funkciója is van, az Al Morzsa ugyanis egy mesterséges intelligencia általi versgenerátor, ami képes József Attilát, Ady Endrét és a klasszikus verselésmódokat is visszaidézni. (Olykor egészen dadaista formában.)

A Morzsa applikáció tehát a szárnypróbálgatóknak és a már szárnyaló szerzőknek is remek felület lehet, amely az írás és a költészet szeretetéből fakad, és ezt őrzi meg egy rendkívüli közösséget alkotva.

Megjegyzések