Csatlakozz a #költőkihívás-hoz!

6 nap, 6 vers - a #költőkihívás lényege nagyon egyszerű. Bármikor csatlakozhatsz, bármelyik közösségi felületen. A lényeg, hogy együtt alkossunk, hogy egy kicsit szabadon szárnyalhassunk a költészet szárnyain! Hogy a kihívás nyomon követhető legyen, használd a #költőkihívás hashtaget, és jelöld meg az Egy elképzelt könyv oldalt (@elkepzeltkonyv)! A következőkben pedig megismerheted a kihívás részleteit.


1. nap: Írj haikut!


A haiku jellegzetes japán versforma és műfaj, amely a 17. században jelent meg. A vers 3 sorból és 17 szótagból áll, az eslő sor 5, a második 7, a harmadik 5 szótagos.Sorai általában nem rímelnek, sokkal jellemzőbb rá az alliteráció. A hagyományos haikuban szerepelniek kell egy évszakszónak, és valamilyen természeti jelenséget rögzít,  a kortárs haiku témaválasztása azonban már rendkívül sokrétű, és a rövidsége miatt nagy népszerűségek örvend.


2. nap: Írj szonettet!


A szonett a legkötöttebb formák egyike. 14 sorból áll, két jellegzetes fajtája van: a petrarcai és a shakespeare-i. A petrarcai szonett  sorai általában 11 szótagból állnak, két négy- és két háromsoros versszakból áll. A szonett kötött rímképlete: abba, abba, cdc, dcd. A petrarcai szonettel ellentétben azonban a shakespeare-i szonett felosztása a következő: az első három szakasz négy-négy sorból áll amelyet egyetlen sorpár követ, egy behúzással is elkülönítve a szonett többi részétől. A shakespeare-i szonett rímképlete abab, cdcd, efef, gg.




#költőkihívás 2. nap: ÍRJ SZONETTET! A kihívások remek lehetőségeket adnak arra, hogy fel mérjük a korlátainkat. Én az utóbbi években annyira belekényelmesedtem a haikukba, és más szabadabb műfajokba, hogy ez a szonett bizony nagyon megizzasztott, és egyáltalán nem is érzem felvállalható alkotásnak. Miért osztom meg akkor mégis? Fontos megértenünk, hogy a költészet alapja a gyakorlás. A műfajok ismerete, a kísérletezgetés, a kalandozás, hogy megtaláljuk a hangunkat a formában, és hogy a képek kifejezzék a mondanivalónkat. Nem minden vers jó. Sőt, a legtöbb vers első változata rossz. A vers és a költészet olyan mint egy virág, amit folyamatosan gondozni, ápolni kell. A versed megérdemi, hogy jó legyen, de csak akkor lehet jó, ha hagysz időt, hogy a gondolataid kiforrjanak. Ha megismered a vers írás alapjait. Ha alázatos vagy. Ha felismered, hogy a versedbe mennyi fér. Ha megérted , hogy nem minden új gyakorlatból lesz igazi vers. Ez a pár sor sem tud többet pár iskolás rímnél, de próbálkozom. #sonett #szonett #vers #elkepzeltkonyv #sajátvers #kortársirodalom #instavers #instaköltészet #mik #instahun #költészet #kortársvers
É. Tóth Judit írásai (@elkepzeltkonyv) által megosztott bejegyzés,

3. nap: Írj dalt!


A dal az egyik legleterjedtebb lírai műfaj, amelynek számos témakört feldolgoz.  A szerkezete egyszerű, többnyire azonos típusú strófákból épül fel,  eszköztárának egyik legjellegzetesebb eleme az ismétlődés. Legtöbbször egyszerű érzéseket fejez ki, mint a szerelem, öröm, bánat.

4. nap: Írj rapszódiát!


Rapszódiának az ódaszerű lírai költemények egy fajtáját nevezik, amelyben az érzés heve mintegy széttöri a formát és az egész óda olyan, mintha többféle darabból volna összeállítva. Ilyen a magyar irodalomban Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című költeménye. A rapszódia sokkal hevesebb, elragadtatottabb költemény, mint az óda.

5. nap: Írj szerelmes verset!


A szerelmes vers bármilyen műfajú lehet, a lényeg, hogy megfogalmazd mindazt, ami a szerelem szóról eszedbe jut! Ez az érzés ugyanis a költészet egyik táplálója, és talán ez a legerősebb, amely segíthet kicsit elvonatkoztatni a jelenlegi helyzettől.

6. nap: Írj ars poeticát!


Az ars poetica a költői hitvallásod, lényegében minden olyan gondolat, amelyet a költészetről fogalmazol meg. Mi a költészet értelme? Mit jelent a számodra? Mutasd meg egy általad kedvelt műfajú versben!

CSATLAKOZZ TE IS! HASZNÁLD A #KÖLTŐKIHÍVÁS HASHTAGET, ÉS JELÖLD MEG AZ EGY ELKÉPZELT KÖNYV (@ELKEPZELTKONYV) OLDALT!


Megjegyzések