Hogyan műveld magad a négy fal között?

A koronavírus miatt életbe lépett intézkedések jelentősen lecsökkentették szórakozási lehetőségeinket. A rendezvények jelentős része elmarad, színházak,  mozik és könyvtárak zárnak be, azonban az internet és a kreativitásunk rengeteg lehetőséget ad a minőségi kulturális kikapcsolódásra. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem pár ötletet, hogy ebben a nehéz időszakban se maradjunk kulturális kikapcsolódás nélkül. 


Ingyenesen hozzáférhetővé tett tartalmak


Érdemes résen lenni, ugyanis számos kulturális oldal és intézet tesz hosszabb-rövidebb időre ingyenesen hozzáférhetővé számos exlúzív tartalmat. Így például koncertfelvételeket, irodalmi esteket is megtekinthetünk, de a szerzői és kiadói oldalakat is érdemes figyelni, többen ugyanis - legálisan - ingyenesen letölthetővé tették műveik egy részét. Tárlatokat is bejárhatunk, és bár az élmény nem az igazi, remek családi időtöltés lehet egy koncertfelvételt közösen megnézni.

Élő közvetítések


Több zenekar és színház is jelezte, hogy bizonyos előadásait élőben is közvetíti. A színészek és a zenészek a kamera előtt, üres teremben játszanak. Ez oldja egy kicsit azt a csalódottságot, amit a lemondott előadások okoznak, ugyanakkor az internet segítségével felidézi azt az örömöt, ami miatt a színészek a színpadra állnak, és amiért mi vastapssal köszönjük meg a játékukat.

Olvasd el a várólistás könyveidet!


A következő időszakban várhatóan még több könyvtár zár majd be, az élelmesebbek már elkezdtek betárazni, de érdemes alaposan körbenézni a könyvespolcodon. Hány olvasatlan könyved van? Ideje ezeket is elolvasnod! Ha egy kicsit érdekesebbé tennéd a folyamatot, keress kihívásokat az interneten! 

Hallgass zenét, nézz filmeket a komfortzónádon kívül!


Ezekben az időszakokan hajlamosak vagyunk addig falni a kedvenc sorozatainkat, filmeinket és zenéinket, amíg az utolsó hangot is kívülről fújjuk. Ez az időszak remek lehet arra, hogy megismerkedj olyan alkotásokkal, amelyek eddig kimaradtak az életedből, pótolhatod a filmtörténeti hiányosságaidat, vagy megismerkedhetsz egy teljesen új zsánerrel is. Közösen a legjobb - remek kihívás lehet, ha címeket írtok egy kalapba, és véletlenszerűen választjátok ki a filmeket. 

Olvass mesét a gyerekednek!

A gyerekek nehezebben viselik a bezártságot, ezért nagyon fontos, hogy a lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk minden idejüket lekötni. És nem az a megoldás, hogy leültetjük őket a tévé vagy a tablet elé - fontos, hogy az az idő minőségi legyen. Olvassatok együtt mesét, vagy keressetek egy foglalkoztató füzetet, és töltsetek egy délutánt néhány feladat megoldásával. 

Alkoss!


Itt az ideje a kreatív időtöltésnek. Írj egy verset, fess egy képet, vagy keress valami kreatív elfoglaltságot! Az internet a DIY végtelen tárháza, de ha szeretnéd életed regényét papírra vetni, itt a remek alkalom! 

Töltsetek együtt minőségi időt!


A bezártság könnyen frusztrálttá tehet minket, éppen ezért fontos, hogy az időnket hasznosan töltsük el. Ez azt is jelenti, hogy minőségi időt töltünk a szeretteinkkel. Egy jó beszélgetés összehhozza a családot, feloldja a feszültségeket és segít átvészelni ezt a nehéz időszakot. Vonjátok be egymást a hobbijaitokba, vagy keressetek egy újat közösen! A lényeg, hogy legyetek együtt, és egy kicsit felejtsétek el az okostelefonjaitok mérgező világát.


Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy higgadtak és fegyelmezettek maradjunk. Tartsuk be az előírásokat, de ne pánikoljunk! Az aggodalmainkat énekeljük ki egy otthoni karaoke esten, táncoljunk az erkélyen, olvassunk egy jó könyvet, és keressünk közös elfoglaltságot. Tájékozódjunk megbízható forrásokból, és vigyázzunk magunkra és egymásra is!


Megjegyzések