Irodalomóra+ - az összes iskolásoknak szóló videóm egy helyen

A mai naptól a diákok távoktatásban vesznek részt, a bejelentés óta pedig számos összefogás indult, hogy az otthon maradó diákoknak valamilyen segítséget nyújtsanak a tanulásban. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem az összes olyan videómat, amelyek témáját az irodalom tankönyvek, vagy a kötelező olvasmányok adták. Kérlek, ha ismersz valakit, akinek ez a bejegyzés hasznos lehet, oszd meg vele!



Mi a dráma?

Mi is az a dráma tulajdonképpen? Mi a különbség a dráma és a drámaiság között? Nevezhetjük-e a drámát műfajnak? Ebben a videóban mindent megtudhatsz a drámáról, segítek megérteni a különbséget műnem és műfaj között, és nagyon röviden bemutatom a drámairodalom történetét. 


Kötelezőkről másképp: Tóték




Örkény István remekműve abszurd humorával felhőtlen szórakozást nyújt. De tudtátok, hogy a Tóték tulajdonképpen a háború tragédiáinak lélekrajza? 

Hogyan írjunk novellaelemzést?



A verselemzés titkai után most a novellaelemzés rejtelmeibe is bevezetést adok, illetve pár tippet is kapsz a magyar érettségihez.

Hogyan írjunk verselemzést?



Hogyan írjunk verselemzést? Mi értelme van? A videóban minden felmerülő kérdésre választ adok, sőt, még azt is elárulom, mivel érvelj, ha a tanárod nem akarja elfogadni a saját gondolataidat.


Kötelezők röviden: Rómeó és Júlia



(Megjegyzés: A videóban freudi elszólásként elhangzik, hogy Shakespeare regényt írt. Ez természetesen nem így van, ugyanis ő a legnagyobb drámaíró.)

Antigoné, a feminista ideál

Ebben a videóban Szophoklész minden bizonnyal legismertebb drámáját, az Antigonét veszem górcső alá. A kötelező olvasmányok listáján szereplő tragédiát a mai kor mai erkölcsi értékrendjével kissé nehéznek tűnhet értelmezni, de mi történik, ha elrugaszkodunk, és Antigonét a feminista eszme képviselőjévé tesszük? Mit jelent a pusztulása, és mennyit érhet ez számunkra?

Kafka drogmámoros Átváltozása



Franz Kafka egyik legizgalmasabb műve az Átváltozás, mivel számos értelmezési lehetőséget nyújt az olvasónak, és bármelyiket hisszük a leghitelesebbnek, nem kaphatunk pontlevonást a feleletkor. Azonban a szintetikus drogok és egyéb kábítószerek fellegvárában feltehető a nagy kérdés: mi van akkor, ha Gregor Samsa átváltozása egy olyan vízió volt, amelyet ezek a szerek okoztak?


Vörösmarty jósgömbje és a fake news



Ezúttal egy érdekes kísérletre vállalkozom, ugyanis megpróbálok egy jól ismert irodalmi művet új, modern kontextusba  helyezni. Most a kedvenc Vörösmarty-versem kerül terítékre, A Guttenberg-albumba ugyanis a poszt-Gutenberg galaxisban talán aktuálisabb, mint az 1839-es megírásakor.

Megjegyzések