Kulturális koroNAPLÓ: Kutass és múzeumozz a koronavírus idején is!

Online is bejárható a British Library Harry Potter kiállítása számtalan más kiváló tárlat mellett a világból, ingyenesen elérhetővé vált harminc napra a Scribd, és és egy példátlan összefogás részeként 12 kiadó közel 15 ezer  szakkönyvet tett elérhetővé. Ha még nincs meg minden forrásod a szakdolgozatodhoz, vagy kutatni szeretnél, itt a remek lehetőség! Két szakirodalom elolvasása között pedig járj be egy múzeumot, vagy nézz meg egy szuper filmet! Kulturális koronapló következik. Van valami, ami hiányzik a listáról? Írd meg kommentben!


A járványügyi intézkedések miatt bezártak a mozik, a múzeumok és a könyvtárak is, így azoknak, akik egy kis kulturális kikapcsolódásra vágynak, vagy kutatni, olvasni szeretnének, alternatív megoldások után kell nézniük. Korábban már adtam tippeket arra, hogyan műveld magad a négy fal között, és néhány konkrét lehetőségről már beszámoltam a Facebookon, ebben a bejegyzésben azonban összefoglalom a legnagyszerűbbeket!

30 napra ingyenesen megnyitotta kapuit a Scribd. Így számos külföldi és magyar nyelvű könyv, szakkönyv magazin és hangoskönyv vált ingyenesen hozzáférhetővé. A Scribd kiváló hely a kutatásra, ugyanis Magyarországon hozzáférhetetlen műveket találhatunk rajta (szakdolgozatot íróknak muszáj kipróbálni), de olyan műveket is megtalálhatunk rajta, mint A Szolgálólány meséje, vagy Stephen King AZ című regénye (angol nyelven.)

Nyílt hónapot tart a SZAKTÁRS, amely azzal a céllal jött létre, hogyegyetlen felületen tegye elérhetővé a legfontosabb magyar szakkiadók műveit. Április 23-ig így ingyenesen férhetünk hozzá a Akadémiai Digitális Archívum, az Attraktor, a Balassi, a Gondolat, a L'Harmattan, a Kalligram, a  Kortárs, a Kronosz, a Mentor, a Napvilág, az Osiris Kiadó és a Szaktudás Kiadó Ház gondozásában megjelent szakkönyvekhez. Példamutató kezdeményezés ez, amelyre nagy szüksége van minden egyetemistának, és kutatónak.

100 remek filmet tett ingyenesen elérhetővé a Mafab.hu - Magyar Filmadatbázis, köztük például a Battle Royale, a Super Size Me, a Kék bársony, vagy az Éjfélkor Párizsban. Rengeteg szuper film vár rátok, igyen, legálisan, amíg a zárlat tart.

Online is megtekinthető a British Library Harry Potter ihlette kiállítása, amelyben a konkrét HP tartalmak mellett a Harry Potter világát körülvevő dolgok is megjelennek, mint például a középkori gyógynövények, vagy az alkímia. Nem ez az egyetlen kiállítás, ami online teljesen bejárható, megnyitotta online kapuit  például a British Museum, a  Vatikáni Múzeum, a Louvre és az Uffizi is

Hamarosan tovább bővítem a listát, de ha te is tudsz valami jó ingyenes kulturális lehetőségről, mindenképpen írd meg kommentben!



Megjegyzések