Milyen a felelős bloggerlét?

A bloggerlét nagyobb felelősséggel jár, mint elsőre hinnéd. Az pedig, hogy felelősséget vállalsz a tartalmadért, a bloggerlét legalapvetőbb kötelessége. Ebben a bejegyzésben muszáj egy kicsit alaposabban is körbejárnunk a témát, mert egyrészt minden egyes információ, ami ér minket, lenyomatot hagy az agyunkban, még akkor is, ha elsőre nem dolgozzuk fel, másrészt pedig azzal, hogy hitelesen, felelősségteljesen tájékoztatod az olvasóidat, a tiszteleted is kifejezed számukra. Az Élménygyűjtögető blogon a témában megjelent cikkre reagálok, kicsit más megközelítésből.




A bloggerlét tehát nagy felelősséggel jár. A legtöbb bloggernek az a célja, hogy az írásait minél többen olvassák, és tudom, hogy ez egy nagyon triviális gondolat, de ki kell mondani. Mert ha tényleg sikeres blogger leszel, az írásaidat tényleg sokan fogják olvasni. Ez pedig azzal jár, hogy minden mondatod, minden gondolatod meghatározóvá válik a számukra, befolyásolhatod őket, a vásárlásaiktól kezdve egyészen a véleményükig. Így tehát egyáltalán nem mindegy, hogy miképpen viszonyulsz a tartalmadhoz. 

Több szempontból is meg kell közelítenünk ezt a kérdést. Az első a tájékoztatás. Egy nap alatt feldolgozhatatlan mennyiségű információ áramlik át az agyunkon, és még ha nem is dolgozzuk fel mindet egyszerre, mind nyomot hagy. Kiváltképp a jelenlegihez hasonlóan nehéz időszakban fontos a hiteles tájékoztatás. Meg úgy egyébként is.  A hitelesség a bloggerlét alapelve. Ez a felelősségvállalás nulladik eleme. A hitelesség azonban nem csak annyiból áll, hogy te magad az vagy, hanem abból is, hogy te is hiteles forrásokból tájékozódsz. Mindegy, hogy miről írsz, azáltal, hogy információt közvetítesz, fontos, hogy a forrásaid megbízhatóak legyenek, hiszen te közvetítőként további információkat juttatsz el az olvasóidhoz, és ha ebben a folyamatban valahol elvész a hitelesség, az álhírekhez vezet. 

A felelősségvállalást azonban egy másik szempontból is meg kell vizsgálni. Az információáramlás során ugyanis a tények véleményekkel keverednek, fontos tehát ezek elkülönítése. Egy bejegyzésen belül a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást, ha jól el vannak különítve. És ha a bejegyzés vagy a cikk műfaja azt megengedi. Egy véleménycikk bármit tartalmazhat, egy recenzió nem. Legalábbis a klasszikus értelemben. Meg kell különböztetni a tényt a véleménytől, és a véleményt fel kell vállalni. A vélemény minden olvasó számára eltérő lehet, a véleményt pedig az érzelmek is befolyásolhatják, úgyhogy ez szintén nem egy könnyű terep. Az érzelmeknek a tényekben egyáltalán nincs helye, a tény ugyanis semleges. Ugyanakkor a hitelesség megköveteli ezek teljes elkülönítését.

 Nehéz tehát ez a megközelítés. De a bloggerek felelősségvállalása sem egy könnyű feladat. Éppen ezért fontos azt megérteni, hogy ugyan szabadon írhatsz bármilyen témáról, mégsem mindegy, hogy mit írsz le. Szerintem a hiteles, felelősségteljes tájékoztatás a legalapvetőbb módja annak, hogy kifejezed az olvasóid iránti tiszteltetet. Hogy nem téveszted meg őket szándékosan, hogy nem akarsz rájuk sózni olyan dolgokat, amiket te magad sem vennél meg, hogy elfogadod a véleménykülömbségeket, ugyanakkor mindent megteszel annak érdekében, hogy hitelesen tájékoztatod őket. 




Megjegyzések

  1. Gratulálok a poszthoz, Judit. Remekül megfogalmaztad, és kibontottad mindazt, amit én is gondolok ezzel a témával kapcsolatban. Véleményem szerint, manapság egyre inkább megfigyelhető, hogy a mennyiség a minőség rovására megy (a bloggereknél is), és mindezt az irányvonalat a mai társadalmi-gazdasági popkultúra (értsd alatta: tömegkultúra) elvárásai, és monotonan mantraként ismételgettet: Hidd el, hogy ez így van! Csináld így, mert csak így lehet! szlogenmondatai is csak felerősítik. Sajnálattal tölt el, hogy ez által sokan eltérnek a kezdeti szándékuktól és ezzel együtt letérnek a hiteles útról, amivel ismételten csak a tömegkultúra sekélyes emberi mivoltát képviselik és erősítik. De örömmel tölt el olyan bloggerek írásait olvasni, amilyen te is vagy! Hajrá!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!

Számít a véleményed! Írd meg kommentben és beszélgessünk egy jót!