Könyvekről RÖVIDEN: 50 elszánt magyar nő

Noha Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 elszánt magyar nő című könyve gyerekeknek készült, felnőttként is számos új információt tartogat. 



Vannak könyvek, amelyek folyton szembejönnek veled a különböző felületeken, valamennyire fel is keltik az érdeklődésed, de valahogy mégsem ébresztik fel a fantáziád annyira, hogy a könytárba, vagy a könyvesboltba rohanj utána. Nekem az 50 elszánt magyar nő is ilyen volt. A megjelenésekor megfogott a rendkívül igényes borítója, a benne rejlő grafikák, a témát is érdekesnek találtam, de valahogy mindig akadt más olvasmány.

Aztán jött a karantén, és a párom könyvátos home office munkavégzése közben véletlenül a kezembe került. És ekkor döbbentem rá, hogy mekkora hiba volt ezt a könyvet nem korábban elolvasni.

A kötetben 50 magyar nő jelenik meg, akikről utcákat, tereket neveztek el, mégis csak nagyon keveset tudunk róluk. Noha ez a kötet alapvetően gyerekeknek készült, mind a stílusa, mind a nyelvezete ezt erősíti, felnőtt fejjel is érdeklődve olvastam, hiszen az 50 nő küzül többek nevét még sosem hallottam. A kötet a felnőtt olvasókat ráébreszti arra, hogy milyen keveset is tudunk a történelem fontos nőalakjairól, és elegendő információt tartalmaz ahhoz, hogy a további érdeklődésünket felébressze. A gyerekeknek pedig kicsit alaposabban, olvasmányosan, de mégis informatívan mutatja be a történelem nagyjait, azokat is, akik csak említés szinten szerepelnek a történelemkönyvekben, és azokat is, akikről nem hallhattak, pedig kellett volna. Rátkai Kornél rajzai pedig igazán különlegessé teszik a kötetet, olyanná, amit tényleg szívesen és örömmel forgat az ember.

Összességében tehát az 50 elszánt magyar nő egy informatív, minden korosztály számára újdonságokat tartalmazó kötet lehet, amit érdemes 10-12 éves gyerekeinkkel együtt olvasni, és akár közösen további kutatómunkát végezni. Könnyed olvasmány, a témája azonban rendkívül komoly, fontos ugyanis, hogy a női tudósokról, művészekről, történelmi személyekről, pedagógusokról és sportolókról is szót ejtsünk, az ő érdemeiket ugyanis eddig méltatlanul kevésszer említették, noha mindannyian igazi pédaképek lehetnek.

Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess a Facebookon és az Instagramon!


Megjegyzések