Vajon tényleg rohanni fogunk a könyvesboltba, ha végre vége a járványnak? - gyakran előforduló könyves kérdésekre válaszolok

Vajon tényleg jó, hogy ennyi könyv hirtelen ingyenesen hozzáférhetővé vált? Mi lesz a könyvkiadással, ha vége a járványnak? Vajon tényleg rohanni fogunk a könyvesboltba, ha végre vége ennek az egésznek? Megéri éppen most könyvet írni? Fogtam a járványügyi helyzetben feltett leggyakoribb kérdéseket, és elgondolkodtam rajtuk.


Vajon tényleg jó, hogy ennyi könyv hirtelen ingyenesen hozzáférhetővé vált?


Ez egy roppant nehéz kérdés, amit rögtön két szempontból kell megvizsgálnunk. Olvasói szempontból nyilván igen, ez egy rendkívül jó dolog, hiszen zárva vannak a könyvtárak, és nem mindenki engedheti meg magának, hogy online shopban rendeljen könyvet magának, így amellett, hogy például számos szakkönyv elérhetővé vált, ami segít például az egyetemistáknak, szakdolgozatot íroknak, azok is lehetőséget kaptak a legális könyvletöltésre, akik anyagi helyzetük miatt eddig torrentoldalakon, és egyéb fórumokon szerezték be olvasmányaikat. Van ennek a kérdésnek egy másik oldala is. Nemrég robbant a hír, hogy az Internet Archive több mint egymillió könyvet tett ingyenesen elérhetővé, azonban nem minden kiadó és szerző egyezett bele, hogy a könyveik ilyen módon hozzáférhetővé váljanak. Ezzel ugyanis jelentős jogdíjtól esnek el, és tekintettel arra, hogy számos könyves rendezvény, és dedikálás elmarad, sok szerzőnek jelenleg a jogdíj az egyetlen bevételi forrása. 

Így pedig egy elég ellentmondásos helyzet alakult ki. Nyilván ebben az időszakban több kiadó és szerző önszántából dönt úgy, hogy ingyenesen teszi hozzáférhetővé a műveit, lemondva így  jogdíjról, viszont az Internet Archive egyik legfőbb érve az ingyenes könyvtár létrehozása során épp az volt, hogy mint egy rendes könyvár, közfeladatot lát el, azonban mivel az ingyenes letöltések száma nem szabályozható, a veszteség sokkal nagyobb. Ez az eset egyébként arra is remekül rámutat, hogy miért nehézkes egy közfeladatot ellátó virtuális könyvtár létrehozása, hiszen jelenleg nincs olyan eljárásrend, amellyel ezek működése megfelelően szabályozható lenne. Értelemszerűen léteznek olyan oldalak, ahol egy meghatározott havidíjért olvashatunk el műveket, ezek azonban szintén nem érhetőek el az alacsonyabb anyagi színvonalon élők számára, akik így többszörösen hátrányos helyzetbe kerülhetnek, amennyiben a településen, ahol élnek egyáltalán nincs, vagy csak alacsony állományú könyvtár van, hiszen nehezebben juthatnak szakirodalomhoz, minőségi szép- és szórakoztatóirodalomhoz, ráadásul ez a réteg van a leginkább rákényszerülve az illegális könyvletöltésre. 

Mi lesz a könyvkiadással, ha vége a járványnak?


Naivitás lenne azt hinni, hogy a könyvkiadás nem volt már a járvány előtt is válságban. Nagyon hosszasan lehetne taglalni a könyvkiadás jelenlegi helyzetét, a járvány miatt azonban  tovább romlik majd. Az Index közzétett egy nagyon részletes cikket a témában, én csak pád dolgot vázolok fel.
Először is, nyilvánvalóan jelentős a visszaesés a könyveladások tekintetében. A könyvesboltok bezártak, az online shopokat a jelentős akciók tartják életben, számos könyvmegjelenést el kellett halasztani, elmarad a könyveladások szempontjából az egyik legjelentősebb esemény, a Nemzetközi Könyvfesztivál, és bizonytalan az Ünnepi Könyvhét sorsa is. Elmaradnak az egyéb könyves események is, például a dedikálások, amelyek szintén további bevételt generál. 

Röviden: egyáltalán nem könnyű a helyzet, amit tovább nehezít az, hogy az emberek sorra veszítik el a munkájukat, így egyre kevésbé költenek olyan szórakozási cikkekre, mint a könyv. Noha a gazdaság újraindulásával az emberek költekezési kedve is megnő majd, a jelentős bevételkiesések miatt a kiadóknak sok nagyon nehéz döntést kell majd meghozniuk arról, hogy pontosan mit adnak ki. Gondolhatunk itt akár külföldi bestsellerek magyar fordítására, akár új művekre, akár egy sorozat következő darabjára, a megszorított költségvetés sajnos nagy áldozatokat követel majd mindenki részéről.

Vajon tényleg rohanni fogunk a könyvesboltba, ha végre vége ennek az egésznek?


Ezt nagyon nehéz megmondani. Sok előrejelzés optimista, hiszen ha újraindul a gazdaság, és normalizálódik a helyzet, az emberek pénzköltési kedve is megjön, ez azonban egyáltalán nem lesz gyors folyamat. Az a helyzet, hogy jelenleg is elég nagy az a réteg Magyarországon, amely egyáltalán nem engedheti meg magának a könyvvásárlást, és ez a réteg függetlenül a válságtól is növekszik. Nyliván azok, akik eddig is szívesen jártak könyvesboltokba, azok a válság után is fognak, és valószínűleg online rendelésekkel a járvány közben is támogatták a kiadókat. Sok vásárlót azonban a hangzatos új megjelenések csábítanak vásárlásra, így ha azok a kiadó költségcsökkentő intézkedései miatt elmaradnak, kevesebb kedvvel fordulnak a könyvesboltok felé. Ami jó mentőöv lehet az az, ha a szerzők és kiadók tényleges interakcióba kerülnek az olvasóikkal, a járvány idején a közösségi médiában, a járványt követően pedig dedikálásokon, irodalmi esteken. Ha a vevő közel érzi magához a terméket, és kapcsolódik a márkához (aki jelen esetben az író), nagyobb kedvvel vásárol majd. Az biztos, hogy csak a nyitott kapuk a legtöbbeknek nem lesznek elegendőek.

Megéri éppen most könyvet írni?


Mindenképpen. De jelenleg ne abban gondolkodj, hogy azonnal ki is adod. Az írás remek kreatív hobbi, remekül leköt az ingerszegény karanténban, és ha találsz egy szerkesztőt, vagy egy bétaolvasót, a már elkészült művek javítására sok idő jut. Azonban a kiadás az már egy másik kérdés. A fentebb említett okok miatt a kiadók lényegesen kevesebb kéziratot fogadnak majd (ha fogadnak egyáltalán) és a magánkiadás sem a legjobb ötlet jelenleg. Ez a türelem időszaka, és annak a lehetősége, hogy egy igazán jó könyvet adj ki a kezeid közül. 

Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess a Facebookon és az Instagramon!



Megjegyzések