Megélt életek

Bakos R. Laura nevét régóta ismerem. Olvastam a blogját és a történeteit is, tavaly pedig megjelent az első könyve, a Megélt életek a NewLine Kiadó gondozásában. Ígéretes debütálás, megragadó történet.



A történet két főhőses Dávid és Lili, Dávid híres úszó volt, akinek egy baleset miatt kettétört a karrierje, Lili egyébként sem könnyű életét pedig tovább nehezíti, hogy haldokló barátnőjének segít elviselni a betegség nehézségeit az utolsó hónapokban. Ez az alapkoncepció egyáltalán nem új, sőt már-már a klisékig emelt, a csöpögős pátosz azonban ebben a regényben elmaradt, és ennek nagyon örültem. 

Bakos R. Laura legnagyobb erénye az, hogy elevenné tudja tenni az olvasó számára a sorokat. A történet pezseg az élettől, ami leginkább az írónő stílusának köszönhető. Nagyon tetszett a hétköznapi nyelvezet, és az, hogy sikerült eltalálni a humoros és drámai elemek egyensúlyát, soha nem zuhanunk le a sötét mélységbe, viszont amikor a humor már kezd kicsit erőltetetté válni, a drámai elemek kiegyensúlyozzák a történéseket.

Ez a regény ígéretes, de nem hibátlan kezdés. Az első könyvekre jellemzően a cselekmény konfliktusai kissé túláradóak, amely főleg a mellékszálakon figyelhető meg, több olyan szál is van benne, amely nem lett megfelelően kibontva (főként Lili családi drámáit emelném ki), amelyekből nem tudtam eldönteni, hogy kevesebbet, vagy többet szeretnék. Az, hogy a legjobb barátnőd a szemed előtt haldoklik is eléggé drámai és nehezen feldolgozható, hiszen ráébreszt az élet végességére, és arra, hogy a halál bármikor bármilyen életkorban lecsaphat ránk, de az is éppen eléggé drámai, hogy  a család egy válás után széthullik, a kapcsolatok pedig rendezetlenek maradnak. Dávid története sem tartalmaz kevesebb konfliktust. A maradandó sérülése kettétörte a karrierjét, ezt feldolgozni pedig egyáltalán nem könnyű feladat. Egy regényre sok ennyi konfliktus, ez azonban mégsem számít végzetes hibának.

Összességében a Megélt életek ígéretes első regény, szerethető karakterekkel, külön kiemelendő, hogy a mellékkarakterek is emlékezetesek, Bakos R. Laura pedig egy olyan szerző, akire érdemes lesz figyelni a jövőben. 

Megjegyzések