"Az Instagram most éli aranykorát, és miért ne lehetne ezt használni?" - interjú Hornyák Nikolettával I Instaköltészet testközelből

 Az Instaköltészet testközelből interjúsorozat  célja nem csak az, hogy megismertessek pár tehetséges szerzőt, hanem hogy együttesen megvizsgáljuk, milyen lehetőségeink, eszközeink vannak az alkotásra. Hogy miképpen lehet boldogulni? Hogyan lehet kitűnni a tucatszövegek mögül? Hogyan látják a kortárs költészet helyzetét a feltörekvő ifjú tehetségek?  Ma Hornyák Nikoletta, a @monolelek oldal szerkesztője válaszol.



Mondj röviden pár szót magadról!

Hornyák Nikoletta vagyok. 17 éves közgazdásznak készülő, kicsit makacs rocker lány vagyok. Lassan már 2 és féléve instaköltő.

Hogyan szeretted meg a költészetet? Mikor írtad az első versed?

Az irodalomtanáromnak köszönhetően, nagyon jól bevezetett minket az irodalom varázsába szerintem. Az első versemet ezt hiszem 2016 telén írtam meg, és ha jól emlékszem a címe Jégvirágok volt, de nem mernék rá fogadni.

Honnan inspirálódsz? Kik a kedvenc költőid? Vannak olyan kortárs szerzők, akiket az Instagramon is követsz?

Mindenhonnan igazából. Filmek, könyvek, sorozatok, politika stb. Kedvenc költőim Kosztolányi, Ady, Simon Márton és Závada Péter. Simon Mártont mindenhol követem, ahol lehet, de Kemény Zsófit is követem.

Van olyan téma vagy műfaj, amit különösen kedvelsz?

Főleg az elégikus költészet nálam a nagy zsáner és a haikuk.

Mi a helyzet a prózával? Kipróbáltad, vagy kipróbálnád magad ebben a műfajban?

Próbáltam és imádtam is írni. Volt pár regény kezdeményem is, de sajna nincs időm rájuk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🌌PAVLOVI REFLEX🌌 #magyarinsta #kolteszet #punknik #vers #sajatvers

⚜MONOLÉLEK/ H.Niki⚜ (@monolelek) által megosztott bejegyzés,


Szerinted milyen előnyei és hátrányai vannak az Instagramnak? Mekkora "lépéshátrányból" indul az, aki szöveges tartalmakat oszt meg ezen a felületen? Neked vannak negatív tapasztalataid?

Előnynek mondanám, hogy nagyon sokan használják, és eléggé felkapott mostanság. Hátránya talán az, hogy csak „görgetünk”, nem állunk meg elolvasni egy-egy fontos bejegyzést vagy verset esetünkben. Picit lépéshátránnyal  indulunk, de azt veszem észre, hogy mostanság ez a hátrány mérséklődik. Negatív tapasztalataim nincsenek, és nagyon remélem nem is lesznek.

Az Instagram az emberek tudatában gyakran összemosódik az influenszerséggel. Szerinted szövegekkel, versekkel lehet valakiből influenszer? Mi  lehet az instaköltő szerepe, feladata?

Szerintem lehetsz influenszer azzal is, ha nem magadat mutogatod, és termékeket promózol. Erre is sok jó oldal van, akik nem a szövegeikkel, hanem a grafikáikkal lesznek azok. Instaköltőként pedig szerintem szereped, az hogy értéket képviselj, hogy bemutasd, nem baj, ha más vagy, hogy segíts, ha úgy adódik, hogy bátoríts és inspirálj.

 Az instaköltészet helye az irodalmi diskurzuban eléggé periférikus, a kritikusok, irodalmárok ugyanis elég negatív képet festenek róla. Ugyanakkor viszont ez a legalkalmasabb platform arra, hogy a költészet a fiatalabb generációkhoz is eljusson. Te mit gondolsz, hogyan lehetne az instaköltészetet elfogadottabbá tenni? Lehet egyáltalán az egyes ágakat (pl. szép- szórakoztató irodalom vagy költészet- instaköltészet) rangsorolni, vagy szembeállítani egymással?

Ez jó kérdés, igazából csak el kellene fogadni azt, hogy sajna nem „menő” a költészet a fiatalok körében, gondolok itt arra, hogy egy verseskötetet nem vesznek meg annyian sajnos manapság de az irodalmi folyóiratokat sem. Az Instagram most éli aranykorát, és miért ne lehetne ezt használni? Van, aki a Wattpadot használja erre a célra és? Ha ő ott ír, már nem is költő? Az a baj, hogy tényleg vannak olyan instaköltők, akik miatt ez a negatív kép kialakult, de ha ő írni akar, akkor ír. Ezzel semmi baj sincs, csak annyi hogy az emberek még most sem tudják elfogadni egymást, és ezt az igazi tehetségek szívják meg. Rengeteg instaköltő oldalát követem, akiknek nincs annyi követője, mint amennyit érdemelnének. A rangsorolás pedig lehetetlen lenne, főleg, hogy az ízlésen múlik az egész szerintem.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🌌RAGASZTÓS SZOTYIS🌌 #magyarinsta #kolteszet #punknik #vers #sajatvers

⚜MONOLÉLEK/ H.Niki⚜ (@monolelek) által megosztott bejegyzés,

Szerinted ma milyen lehetőségei vannak egy kezdő szerzőnek ahhoz, hogy írásai nagyobb publikum elé kerüljenek? Elegendő-e csak a szöveges tartalom, vagy sikeresebb az, aki személyesebb tartalmakat is megoszt magáról?

A személyes tartalom fontos. Fontos, hogy ismerjenek és bízzanak benned, tudják, hogy vannak hibáid és egy kissé közvetlenebb legyen a kapcsolat. Persze ebben is van határ, de nekem mindig az az első, hogy több legyen a szöveg, mint a magánélet. Már eleve a szövegeimből is ismerhető a személyem de nem akarom  túltolni személyes tartalmat. Itt csak a versek a lényegek.

Szerinted manapság mennyire fontos az, hogy egy költő kötettel rendelkezzen? Elegendő-e csak a vizuális tartalom?

Fontosnak fontos főleg ha az ember komolyan gondolja mint hivatást esetleg, de nem mondanám kötelező darabnak.

Szerinted van olyan tanács, amit kezdőként érdemes megfogadni? Ha igen, mi az?

Igen, szerintem az, hogy ha nem jön hipp-hopp az a siker, amit akarunk akkor nem szabad feladni, nem szabad azt csinálni ,hogy erre csak 5 reakció érkezett, és már letörlöm. Inkább el kell gondolkozni azon, hogy lehetne jobbá és többé tenni.

Mik a jövőbeli terveid? Mi a célod az írással?

Szeretném, ha megmaradna a kis oldalam a jövőben is, és lenne kereslet a verseimre. Nagy terveim nincsenek előre, inkább hagyom, hadd történjen minden. Célom inkább az önmegvalósítás és a fejemben lévő zűrzavar „kiűzése”.

Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon,  YouTube-on és Twitteren!

Lennél a mecénásom? Hívj meg egy kávéra Patreonon!

Megjegyzések