A bloggereknek irányt kell mutatniuk - interjú Mayerné Répási Adrienn-nel

 Szövegíró, újságíró, blogger, anyuka, feleség, virtuális asszisztens - felsorolni is nehéz, mi mindennel foglalkozik Mayerné Répási Adrienn, a ReAd-blog tulajdonosa, akivel beszélgetünk a bloggerlétről, a szövegírásról, elmondja, mit is csinál egy virtuális asszisztens, és azt is, hogyan próbál érvényesülni szabadúszó vállalkozóként.


Mondj röviden pár szót magadról!

Mayerné Répási Adrienn vagyok. Szövegíró, újságíró, blogger és háromszoros anyuka, feleség. Vidéken lakom, az ország közepén egy igazán mesebeli kisvárosban, Hajóson.

Bloggerként, szövegíróként, marketingesként, virtuális asszisztensként és édesanyaként is helytállsz nap, mint nap. Hogyan tudod összehangolni a feladataidat? Mi a legnagyobb nehézség?

A legnagyobb nehézséget az időbeosztás okozza. Felőlem simán tarthatna egy nap 24 óra helyett 36-ból. Nehéz arra odafigyelni, hogy minden elkészüljön, mindenhova odaérjünk, mindhárom gyerekre egyforma időt tudjak szentelni és a háztartás se ússzon el, az olvasással és a munkával is haladjak. Ha pedig jut egy kis idő pihenésre, sportra, festésre, horgászásra, kirándulásra a szabadban, akkor az már egy nagyon jó nap volt, jól kimaxolva!

Közel nyolc éve blogolsz aktívan. Mi vett rá, hogy blogot indíts, mik voltak akkoriban a témáid?

Rengeteget olvastam, ami havi 30 könyvet jelentett körülbelül. Egy idő után nem tudtam, mi az, amit olvastam már és mit nem. Ekkor elkezdtem papíron majd később blogon vezetni az olvasmányaim, a könyvekről a benyomásaim. A Moly.hu egy nagyon aktív közösség, kifejezetten olvasók számára. Ott láttam először blogot. És ott állt össze az első blogger csapatom, melyben részt vehettem, lehetőséget kaptam én is publikálni. Egy idő után kinőttem, megalapítottam az első saját blogom. Az szintén könyves blog volt. Majd szépen a következőt és a következőt. A Jelenlegi a ReAd-blog  a harmadik saját kis játszóterem.

Mi a helyzet most? Változtak azóta a témáid? Mi az, ami most a legjobban foglalkoztat?

A második blogom azért indítottam, mert a könyves témákon kívül szerettem volna írni három gyermekes, nagycsaládos tapasztalatainkról is. Ehhez jöttek a további témák, amik foglalkoztattak aktuálisan. A környezetvédelem, a női lélek, a női vállalkozók, vállalkozások világa. Ezek ma is a fontos témáim.

Én leginkább a könyves bloggerek világából ismerlek téged. Recenziókat írsz, szerzőkkel készítesz interjúkat és könyvmarketinggel is foglalkozol. Mit gondolsz, mi most a könyves marketing legnagyobb nehézsége? Hogyan segíthetnek rajta a bloggerek?

Hatalmas a zaj. Naponta több száz jobbnál-jobb könyv jelenik meg külföldön és hazánkban egyaránt. Eljuttatni az olvasókhoz egy kisebb kiadó, egy hazai író, egy mesekönyv, egy első könyves szerző, kevésbé ismert könyvét nagyon nehéz. Valamivel ki kell tűnni a tömegből. Meg kell szólítani az olvasókat. Ezt pedig csak megjelenéssel, reklámmal, megjelent cikkekkel, TV-s interjúkkal lehet, ha nincs még neved a szakmában. A bloggerek a könyves recenzióikkal felkelthetik az olvasók figyelmét egy-egy könyv felé. És ha tetszett nekik, tovább viszik, másoknak is ajánlják, valószínűleg azok is megveszik. De roppant nehéz.

Fotó: Mayerné Répási Adrienn

Itthon a bloggervilág az elmúlt évben számos átalakuláson ment keresztül. Szerinted a kialakuló irányvonalak pozitívak vagy negatívak? Milyen lehet most a bloggerek jövőképe? Milyen utak állhatnak előttünk?

A bloggereknek egyre nagyobb a felelősségük. Sokan olvassák, nézik, hallgatják őket. Irányt kell mutatniuk. Felhívni a figyelmüket problémákra, mint mondjuk a környezetszennyezés, a hazai kisvállalkozások nehéz helyzete. Persze emellett szórakoztatni kell az olvasókat, kikapcsolni, elvarázsolni is. A szöveges tartalmak helyett viszont egyre jobban a videós és képi tartalmak felé tendál a világ. Hogy ez jó-e vagy sem? Én jobban szeretek írni, a fotózásban béna vagyok és lámpalázas vagyok a kamerák előtt. Maradok az írásnál.

Kinyílt a világ a bloggerek felé. Egy nagyobb blogger-vlogger véleményére gyakran jobban ad a fiatalság, az olvasók, mint a nagy hírportálok cikkeire. Korábban a bloggerek csak írtak és nem számított mit. Ma már nagyon sok szakma kinyílt előttük, mint az újságírás, könyvírás, szövegírás, marketing. Ha továbbképzik maguk, több a lehetőségük. De tanulni kell és írni, írni, írni!

Szabadúszó cikkíróként számos internetes oldalnak készítettél már bejegyzéseket. Mi volt az eddigi legnehezebb témád? Van esetleg olyan, amire különösen büszke vagy?

Ha nem számoljuk a tőlem idegen dolgokat, mint mondjuk a vezetés (mert vezetni nem tudok), akkor talán azok a témák a legnehezebbek, melyben az anyaság mélylélektanát boncolgatjuk vagy a szegénységet, rossz gyermeki sorsokat. De ide sorolható egy-egy tudósítás is arról, hogy meghalt, autóbaleset történt megölte…Ezeket nagyon nehezen készítem el, dolgozom fel. Főként, ha kicsi gyerekekről van szó.

Melyekre vagyok büszke? Az olvasást népszerűsítő bejegyzéseimre és az interjúimra. Tomán Szabina, Pásztor Anna és rengeteg író, vállalkozó anya válaszolt már a kérdéseimre. Szeretek interjúkat készíteni. Több korábbi kevésbé ismert interjúalanyom került a cikkünk után be a TV-be, rádióba. Szeretném hinni, hogy az emberek szívesen ismerik meg őket jobban, behatóbban is.

Ha már a szövegírásnál tartunk, nem csupán cikkeket, blogbejegyzéseket készítesz, hanem bemutatkozó szövegeket, és nagyjából minden szövegtípust, ami egy honlapon előfordulhat. Mesélnél egy kicsit arról, hogy zajlik a munkafolyamat az ügyfeleiddel? Hogyan léphetnek kapcsolatba veled, hogyan születik meg a kész „termék”?

Igen, bármilyen szöveg jöhet nagyjából. A weboldalam még készül hozzá. Eddig ajánlás útján kerültek hozzám az ügyfelek, nem volt szükségem weboldalra, de már nagy hiányát látom. E-mailben érnek el általában.

Mindig megnézem a leendő ügyfél eddigi munkásságát, a weboldalát, fb oldalát, a munkáját, hogy feltérképezzem a stílusát. Kérdezek egy csomót tőle. Utána közösen megbeszéljük kiknek fog szólni, mi a cél, mennyire lehet közvetlen vagy hivatalos, mennyit szeretne elárulni magáról. Egy bemutatkozáshoz például személyre, vállalkozásra szabott kérdéseket készítek neki. A válaszaiból épül fel a bemutatkozása, némi finomítás után. Ha kell, átdolgozzuk kicsit, hogy valóban ő legyen, minden sorával egyet értsen, komfortosan érezze magát a szövegektől. És kész is a bemutatkozás, amit oda használ fel, ahová csak szeretné. Írtam már meg 2 perces szöveget is, melyből videó készült. De olyan bemutatkozást is, ami egy nagy rendezvényre kellett az ügyfélnek. De a kedvenceim a blogbejegyzések továbbra is.

Van még egy nagyon érdekes pont a portfóliódban, ugyanis virtuális asszisztensként is dolgozol. Ez egyelőre még elég új dolog itthon, viszont egyre népszerűbb. Mit csinál egy virtuális asszisztens? Te milyen feladatokat vállalsz?

A Virtuális asszisztencia tulajdonképpen egy segítség a vállalkozóknak, akik nem győzik a munkát, ám nem tudnak megfizetni egy saját asszisztenst a vállalkozásukban. Így a VA otthonról elvégzi azokat a munkákat, amiket nem szeretnek, nem jut idejük rá. Én itt is főleg szöveges dolgokat vállalok, blog, fb szövegek, szövegek begépelése, cikkek feltevése, elkészítése. De van, aki bármilyen táblázatot, még a könyvelővel való kapcsolattartást is vállalja. A jó a VA-ban, hogy bármilyen területre kelljen a vállalkozónak segítség, találni fog egy rátermett asszisztenst, aki segít neki a munkájában, ráadásul otthonról. Csak azt az időt kell kifizetnie neki, amit ténylegesen a munkával töltött, nem többet.

Mit tapasztalsz, a koronavírus milyen hatással van erre a területre? Hosszútávon mernél bármit jósolni?

Kezdetben mindenki kommunikálni, blogot, cikkeket írni szeretett volna, még azok is, akik eddig az online jelenlétben nem gondolkodtak. Most, a második hullámnál azt látom, hogy kivárnak. Talán karácsonyra gyúr mindenki, vagy várja, a világon mi fog történni, újabb korlátozások, bezárások vagy valami még rosszabb következik.

Milyen visszajelzéseket, ajánlásokat kaptál?

Mindig kérek visszajelzést, még ha azt fel sem használom sehova. Szeretem tudni, mi tetszett nekik a közös munka során, mivel nem voltak elégedettek. Utóbbiból lehet rengeteget tanulni! Van, aki már csak annyit ír vissza, hogy „ez pont olyan, amilyet szerettem volna. Tökéletes és változtatás nélkül kerül ki.” Ezek a sorok mindig megmelengetik a szívemet. Fontosak a visszajelzések számomra. Nálam fizetni is akkor kell, ha elégedettek. Azt szoktam mondani, sikerdíjas vagyok.

Milyen jövőbeli terveid, célkitűzéseid vannak?

Nagyon szívesen írnék valami nagyobb magazinnak cikkeket. Nagy célom, hogy nyomtatás formájában is jelenjenek meg írásaim, nem csak az online világban.  És tanulok. Rengeteg képzésre, webinárra benevezek. Marketing, SEO, szövegírás, storytelling, könyvírás, illusztráció, weboldal kezelés, design… Talán egyszer könyvet is fogok írni. Egy mesekönyv van a fejemben, de ez nagyon távlati terv, lehet nem is lesz belőle semmi…



Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon,  YouTube-on és Twitteren!

Lennél a mecénásom? Hívj meg egy kávéra Patreonon!

Megjegyzések