"Az élet nem játszhat egy skorpióval" - Halász Emese: A jóslat

Vannak könyvek, amiknek elég ránézni a borítójára, és már ennyiből mindent megtudunk. Ez nem olyan előítéletes dolog, nem arra gondolok, amikor egy könyvet csak azért nem veszel a kezedbe, mert nem tetszik a borítója. Csak meglátod, és tudod. Megtudod a könyv zsánerét, a következtetsz arra, hogy miről szólhat a regény, és a címmel  és a fülszöveggel összevetve további gondolatokat fogalmazol meg. Engem így elsőre egyáltalán nem érdekelt ez a regény, de volt valami, ami miatt mégis többet akartam tudni róla. Halász Emese a honlapján ugyanis egy külön, jelszóval védett oldalt szentelt a regényének, amelyben rengeteg exkluzív tartalmat találni, ez az új interakció bizony felkeltette az érdeklődésemet.




A jóslat egy romantikus, misztikus történet, erotikus elemekkel fűszerezve. Az erotikus elemeket minden romantikus regényben fenntartásokkal kezelem, nem azért, mert prűd volnék, a szexualitásról igenis beszélni kell, de ha egy elemet túl sokszor, túl sok író alkalmaz egy zsáneren belül, értelmét veszti, üressé, öncélúvá és unalmassá téve a regényt. És ha van egy átka a kortárs romantikus regénynek, akkor az pont ez: a túlszexualizált cselekmény, és az egyébként üres karakterek és persze a semmitmondó történet. Nehéz tehát újat alkotni, de még nehezebb lenyűgözni, könyvek terén (és a kultúra más területein is) hajlamos vagyok időnként sznobként viselkedni, és megfeledkezni arról, hogy a könyvek ma már nem nagy igazságokat akarnak megfogalmazni, hanem szórakoztatni. Az pedig ha tanulhatunk általuk valamit a világról vagy az emberről, egy pozitív addendum.

Na, de térjünk vissza a regényhez: A jóslat a Skorpió vumen sorozat első része, ami mint mondtam, egy romantikus, misztikus történet, erotikus elemekkel fűszerezve. Egy ilyen kombinációnál könnyű túlzásba esni, és egyik-másik eszköztár túlzott alkalmazásával kibillenteni a regényt az egyensúlyából, de Halász Emese szerencsére pontosan tudta, mit csinál: a zsánerelemek helyett ugyanis a fordulatokra és az érzelmek leírására helyezte a hangsúlyt, ami jót tett a narratívának, és egy kellően pörgős feszes történet lett a végeredmény.

A főhős, Elise egy bolt tulajdonosa, ahol régi, antikvár dolgokból készít valami újat és modernet. Ahogy ez lenni szokott egy misztikus történetben, megvannak a maga sötét titkai, amelyek ugyanis megnehezítik a mindennapjait, mégis így érzi teljesnek magát. Aztán a szerelem is rátalál. Ő azonban a lelki béke helyett inkább testiségre vágyik. Elise-nek a történet során persze rá kell jönnie, hogy az élet sokkal többről szól, meg kell küzdenie a titkaival, az érzéseivel, a vágyaival. És miután úgy tűnt, mindent elvesztett, újra meg kell találnia önmagát. 

A regényhez ráadásul egy külön weboldal is tartozik, amelyet csak a regény olvasói nyithatnak meg. Az oldalt ugyanis jelszó védi, amelyet a kötetben találhatunk meg. Ez a koncepció volt az, ami igazán felkeltette A jóslat iránti érdeklődésem. Sokféle módszert láttam arra, hogy a szerzők az internet, és leginkább a közösségi média segítségével próbálnak egy sokkal közelebbi, interaktív viszonyt kialakítani az olvasókkal, de hasonló példát még sehol nem láttam. Az oldalon rengeteg exkluzív tartalmat találhatunk, beleolvashatunk például a kimaradt részekbe, bepillanthatunk Elise házába és megtudhatjuk, hogy az írónő hogy képzelte el a karaktereket. 

Összességében A jóslat egyébként egy kellemes, szórakoztató olvasmány volt, ami remek kikapcsolódás lehet egy hűvös délután egy doboz csokoládé mellé. Az első kötet jól megágyaz a folytatásnak, kíváncsian várom, hogyan ér majd véget Elise kalandja.

Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon,  YouTube-on és Twitteren!

Lennél a mecénásom? Hívj meg egy kávéra Patreonon!



Megjegyzések