Hány árnyalata van a szülői létnek? - Czecz Fruzsina: Gyerekkel vagyok

 Szülővé válni nagy kihívás. Hiába próbálunk mindenre felkészülni, és határozzuk el, hogy a szüleink hibáit mi nem követjük el, számos olyan helyzet adódik, amelyre nincsen előre megírt forgatókönyv. Czecz Fruzsina Gyerekkel vagyok című verseskötete éppen erről szól. A 40 versben végigkövethetjük a szülői lét minden fázisát a babavárástól egészen a kamaszkorig, megfogalmazva egy általános igazságot: a szülő számára a gyermek felnőttként is gyermek marad. 



A kötet tematikája talán második legnépszerűbb a szerelmi költészet után. Az univerzalitása ugyanis sok embert megihlet, szülőként ugyanis sok hasonló élményben van részünk. És éppen ezért szeretjük ezeket a történteteket. Mert közösséget teremtenek (gondoljunk csak arra, milyen könnyű csevegésbe kezdeni a játszótéren vagy az óvodában), és mert a mi érzéseinket is kiválóan megfogalmazzák. Mert amennyi öröm és boldogság jut a szülői léttel, legalább annyi kételyünk és félelmünk is akad,  és ez pedig kiváló ihletforrás lehet még azoknak is, akik nem szeretnének József Attila- vagy Oscar-díjat.

Éppen ezért, amikor a kezembe vettem Czecz Fruzsina könyvét, egy pillanatig sem gondoltam azt, hogy egy irodalmár szemével kellene elemeznem a verseket. Mert nyilvánvaló volt, hogy nem azért születtek, hogy szerzőjét a Parnasszusig emeljék, sokkal inkább azért, hogy leírjanak egy mindenki számára ismerős élményt. Egy olyat, amelyet a legtöbben előbb-utóbb átélünk. És ez tökéletesen sikerült. Sikerült a néha már-már banális hétköznapi helyzetek mögé gondolatokat, érzéseket csempészni. A versek egyszerű szerkezete engem végig mondókákra emlékeztetett, ám ez talán még átélhetőbbé tette a megfogalmazott élményeket. Az pedig különösen tetszett, hogy nem csak egy oldalról közelíti meg a szülői kérdéseket, mert ugyan túlsúlyban vannak az anyaságról szóló versek, az apai lélek rejtelmeibe is betekintést nyerhetünk. Ez azért különösen fontos, mert hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a férfiak is küzdhetnek kételyekkel, és sokan nagyon sokáig keresik a helyüket és az igazi szerepüket a családban. 

A Gyerekkel vagyok összességében egy kellemes olvasmány, bátran ajánlom veterán szülőknek és családalapítás előtt állóknak is. Az olykor megmosolyogtató, olykor pedig elgondolkodtató sorok ugyanis megmutatják, hány árnyalata is van a szülői létnek. 


Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon,  YouTube-on és Twitteren!

Lennél a mecénásom? Hívj meg egy kávéra Patreonon! 

Megjegyzések