Könyvekről RÖVIDEN: Egydollárosok a falon

 A Kalliopé Kiadó gondozásában jelent meg Barnabás Varga Egydollárosok a falon című novelláskötete, amely 17 különálló történetet próbál összefogni a humor erejével.



A kötet nem azért került a Könyvekről RÖVIDEN rovatba, mert érdemtelennek tartanám a hosszabb elemzésre, esetleg nem szólított meg, vagy olyan rossz volt, hogy inkább csak röviden írok róla, hogy a recenziós kötelezettségeimnek eleget tegyek. Egyszerűen csak annyi mindent írtam már a novelláskötetekről, hogy úgy éreztem, a tőlem megszokott, tágabb kontextusban való vizsgálódásnak most nincs túl sok értelme. Régóta húztam ennek az értékelésnek a megírását, leginkább azért, mert az elmúlt másfél hónapban rengeteget dolgoztam, és nem igazán maradt energiám az ilyesmire. 

A könyv első nagy erénye: a novellák nem függnek össze, tehát nincs szükség nagy koncentrálóképességre olvasás közben, nem kell a szálakra, a cselekményre globálisan figyelni. 

Az Egydollárosok a falon több témát is megelevenít, mint az online randizás, a spiritualitás, a társadalmi különbségek, vagy a szerelem, és a cselekmények egytől-egyig olyan helyeken játszódik, ahova jelenleg mindenki vágyik (pl. Egyiptom, Írország vagy Dominika), ami szintén egy nagy pozitívum, mert legalább így ki tudunk szakadni a négy fal közül.

A történetek zsáneri sokszínűsége és a váratlan fordulatokra épülő dramaturgia mind nagyon ígéretesek, de olvasás közben végig ott keringett bennem valami megfogalmazhatatlan hiányérzet, ami nem hagyott nyugodni. Már csak azért sem, mert akármennyire is próbáltam rájönni, hogy mi hiányzik, csak a kérdéseim gyűltek, a válaszok nem. A kötet rendkívül igényes mind a küllemében, mind a tartalmát illetően, a humor összefogta az egyébként különálló történeteket, talán a hiány az írói stílusban keresendő, azt még nem érzem eléggé kiforrottnak.

Összességében az Egydollárosok a falon egy kellemes, humoros élmény, akár azoknak is kitűnő választás lehet, akiknek nincs idejük vagy energiájuk hosszabb, komplexebb műveket olvasni.

Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon,  YouTube-on és Twitteren!

Lennél a mecénásom? Hívj meg egy kávéra Patreonon!

Megjegyzések