Értékelések, amelyeket már nem olvashatunk sokáig

 2021. június 15-én az országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely értelmében - többek között - bármilyen olyan műsor és műalkotás, amelyben a homoszexualitás megjelenik, televízióban csak 22:00-05:00 között kerülhet levetítésre, 18 év alattiak pedig ilyen tartalmakkal egyáltalán nem érintkezhetnek. Az alábbi válogatásban összegyűjtöttem azokat a korábbi recenziókat és cikkeket, amelyek központi témája az érzékenyítés, így a téma elengedhetetlenül megjelenik bennük. 



A törvény értelmében betiltják a kedvenc sorozatomat, a Grace Klinikát. Noha a 14. évaddal nem voltam elégedett, a sorozattal együtt nőttem fel. A Grace Klinikának számos tévétörténeti pillanatot köszönhetünk, nem mellesleg, ez a legrégebb óta futó televíziós orvosi dráma a világon, amelynek ősszel debütál a 18-dik évada. Mivel azonban több homoszexuális karakter is van a sorozatban (és több tévétörténeti pillanat épp a homoszexualitásnak köszönhető), a sorozat legtöbb epizódját Magyarországon hamarosan egyáltalán nem vetíthetik.

2019-ben alapult a NewKids Kiadó, amelynek a fő profilja épp a LMBTQ- irodalom. Lugosi Dániel Dömötörrel akkoriban a kezdetekről, és a kiadó célkitűzéseiről beszélgettünk. Azóta az LMBT-irodalomnak sikerült egy kicsit nagyobb teret hódítania a magyar irodalmi életben, amit ez az új törvény teljesen eltöröl majd.

Vajon utat találhat a katolikus egyház az LMBT közösséghez? Erre a kérdésre próbált választ adni a Hidakat építünk című könyv is, amelyet épp egy pap, James Martin írt (Magyarországon ez elképzelhetetlen lenne). A kötet a vallás, a Biblia, a szexualitás és a nemi identitás kérdését egy teljesen új perspektívába helyezi, tabukat döntögetve tesz fel a lélek mélyéig hatoló kérdéseket, amelynek kettős eredménye lehet. Egyrészt segít a saját megérteni a saját szexualitásunkat egy olyan vezérfonal segítségével, mint a Biblia, másrészt lehetőséget teremt a kölcsönös megértésre is. Erre több eszközt használ: pozicionálja a saját identitásunkat, türelemre, nyitottságra, gyöngédségre ösztönöz, és ami a legfontosabb: lehetőséget teremt a másik oldal megismerésére. 

Garrard Conley Az eltörölt fiú című könyve az átnevelőtáborokat eleveníti meg előttünk. Azonban az Eltörölt fiú nem csupán arról szól, hogy mi minden történik egy ilyen intézményben, hanem arról is, hogy mi minden zajlik le egy olyan egyén fejében, akit elbizonytalanít, hogy a társadalom éppen kivetni készül magából. Vajon az ezzel felgyülemlő dühöt és kételyeket miképpen vezeti le? Vajon hogyan számol el Istennel? Képes megőrizni magában a hitet? És milyen hatással van a családi kapcsolataira egy ilyen drasztikus tábor? Milyen gondolatokat ébreszt egy ilyen intézmény? És vajon homoszexuálisként hogyan lehet integrált életet élni?

Becky Albertally Simon és a Homo sapiens lobbi című regénye is ezt a témát járja körbe. A történet főhőse, Simon ugyanis meleg. A mű konfliktusa tehát ebből az alapvető tényből fakad: Simonnak ugyanis nem csak magának kell színt vallania, hanem a környezete előtt is fel kell vállalnia szexuális hovatartozását.

Mentális betegségek, LMBTQ, tudatos gyermektelenség, hajléktalanság, introvertáltság,  személyiségzavarok - ezen témák építik fel a Stigma antológiát, amelyben 34 feltörekvő író fogalmazza meg, miért fontos ezekről nyíltan, és őszintén beszélni. A kötet tudatosan az alulreprezentált társadalmi osztályok bemutatását tűzte ki célul, amely hiánypótló kezdeményezés volt. 

Korábban, a Meseország mindenkié nyilvános elégetése kapcsán hosszan kifejtettem a véleményemet arról, miért nem jó, ha ilyen módon próbáljuk védeni a gyerekeket a másság megismerésétől. Az, ha bettiltjuk őket az I Want To Break Freet, a Jóbarátok bizonyos epizódjait vagy számos más kulturális terméket, egyáltalán nem oldja meg a problémát, csak tovább mélyíti a társadalmi rétegek közötti szakadékot. De hosszasan lehetne a témáról még beszélni, és ki tudja, hová vezetne...


Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon és  YouTube-on!

Elolvasnád a könyvem? Rendeld meg ITT!

Megjegyzések