Könyvekről RÖVIDEN: A kislány, akinek a fáján madarak ülnek

Ritkán olvasok mesekönyvet, annak ellenére, hogy még felnőttként is szívesen nézek meséket. Mesét írni nagyon nehéz dolog, jó mesét pedig még nehezebb, hiszen úgy kell a történetünket elmesélnünk, hogy azokat kisgyerekek is megértsék. Egy jó mese segít gyerekeknek megérteni a világot, és akár olyan bonyolult dolgokat is elmagyarázhatunk általa, mint a betegségek. Belláné Tóth Erika könyve éppen erre vállalkozott, A kislány, akinek a fáján madarak ülnek ugyanis azt próbálja meg elmagyarázni egy kislánynak, hogy tüdőbeteg, és hogy vélhetően élete végéig gyógyszert kell szednie, hogy lélegezni tudjon.




A kötet alapszituációja sokkal ismerősebb, mint szerettem volna, így nem tudok objektív véleményt írni. Néha az olvasó háttértörténete ugyanis elidegeníthetetlenül a kötet részévé válik. A családunkban a tüdőbetegségek sajnos egyáltalán nem ismeretlenek, az öcsém krupp miatti befulladás miatt egyszer kórházba került, a húgomról pedig még egészen kiskorában kiderült, hogy asztmás. Éppen ezért én is pontosan tudom, milyen az, amikor a köhögés nem akar elállni, hiába minden kísérlet, azt is tudom, milyen fontos a jó orvost megtalálni a megfelelő kezeléshez és hogy a kezelést megtanítani a gyereknek egyáltalán nem könnyű.

A könyv ezt egy remek álomallegóriában meséli el, amely az illusztrációkkal társítva könnyebben érthetővé teszi a gyerekeknek, hogy pontosan mit is csinálnak a különböző inhalátorok. Színes, szépen felépített kötet, nagyon tetszettek benne az illusztrációk. 

A mese maga is jól felépített, egyszerű nyelvezetű, és szerintem arra is alkalmas lehet, hogy kicsit idősebb, 6-7 éves gyerekeknek is elmagyarázza ezeket a betegségeket, így például az idősebb testvérek is választ kaphatnak a kérdéseikre.  

A kislány, akinek a fáján madarak ülnek érezhetően nagy fába vágta a fejszéjét, de a feladatát sikeresen teljesítette, ugyanis a végeredmény egy érthető, mégis kalandos és szórakoztató mese lett, amit kicsiknek, és kicsit nagyobbaknak is jó választás lehet.

Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon és  YouTube-on!

Elolvasnád a könyvem? Rendeld meg ITT!

Megjegyzések