„Szeretnék szemléletet formálni" - interjú D. Somogyi Eszterrel

Az írói pályán elindulni és érvényesülni egyáltalán nem könnyű. Ma már nem elég egy jó mű, ha a megfelelő marketing hiányában nem tud eljutni az olvasókhoz. Bemutatkozó interjúsorozatomban olyan alkotókat mutatok be, akiket ugyan még nem ismerünk, mégis érdemesek a nagyobb figyelemre. Ma D. Somogyi Eszter,  A kegyelem érintése című könyv szerzője válaszolt kérdéseimre.



Mondj röviden pár szót magadról!

D. Somogyi Eszter vagyok, szociális munkás, író, anya és nem utolsó sorban feleség.

Van olyan téma vagy műfaj, amit különösen kedvelsz?

Számomra  a romantikus irodalom a favorit.

Hogyan szeretted meg az irodalmat?

Az irodalom szeretete egészen általános iskolás koromba nyúlik vissza. A magyartanárom volt az osztályfőnököm is, és a saját irodalom szeretetét adta át nekünk. Sokat noszogatott bennünket az olvasásra. Nemcsak a kötelezőken elolvasandó könyvekre, hanem hogy olvassunk olyat, amit leemelünk a könyvtár polcáról pusztán azért, mert érdekel. Így hamar lett könyvtárkártyám is, ami álldogált tétlenül,  használtam is rendesen. Azóta is próbálom fellelni azokat a könyveket, amiket anno olvastam, de sajnos nem mindegyik címére emlékszem.

Mikor írtad az első műved?

Első regényem 2021. május 31-én jelent meg, ez egy keresztény romantikus regény, amely bemutatja a drogos hajléktalanok világát egy szociális munkás szemén keresztül. De ezt jó pár novella megelőzte, amelyekből párat közzé is tettem az Eszti-téka nevű blogomon.

Honnan merítesz ihletet?

10 évig dolgoztam szociális munkásként. A regényemben és a novelláimban is visszaköszönnek ezek a tapasztalatok.

Kik a kedvenc íróid?

Kedvenc írónőm: Francine Rivers és Karen Kingsbury.

Mikor döntötted el, hogy kiadod a könyved? Mi inspirált az írása közben?

A könyvkiadást már jóval a könyv születése előtt eldöntöttem. Azt tudtam, hogy ezt a történetet meg kell írnom, ha úgy tetszik, ki kell írnom magamból, a kérdés sokáig csak az volt, hogy mikor és milyen formában. Írás közben a megannyi emlék inspirált, és hogy emléket állítsak azoknak a fiataloknak, akikkel együtt dolgoztam utcai szociális munkásként.

Miről szól a történeted?

Doroti fiatal, vidéki lány, aki szociális munkásként Budapest utcáit járja, hogy életeket mentsen, és megoldást keressen azoknak, akiknek már nincsen semmi esélye ebben az életben. Segítségére siet a kamaszlánynak, aki anyja szeretetének hiányában az aluljárókban keresi az élet értelmét, és amikor várandós lesz, végleg elveszíti a talajt a lába alól.

Dorotinak a saját életében is van mit helyrehoznia. Úgy érzi, szakadékba esett, de szerencsére barátnője, Rebeka és kollégája, a Koszovót megjárt volt katona, Iván minden erejükkel támogatják, és egyik nap belép Doroti életébe Dávid, a fiatal tolmács fiú is.

Dorotinak előbb fel kell dolgoznia a múltat, hogy legyen jövője. Meg kell keresnie Istent, majd a saját helyét a világban, hogy felismerje a szerelmet, amelyet Isten ígért neki.

Mi volt a legkönnyebb és a legnehezebb dolog alkotás közben?

Mivel ez egy fiktív regény nehéz volt úgy lavírozni a történetben, hogy végig megmaradjon a hitelessége.

Milyen volt a fogadtatása a megjelenést követően?

Meglepően jó.

Kiknek ajánlanád a könyved?

Mindazoknak, akik nyitottak arra, hogy megismerjenek egy számukra teljesen ismeretlen világot, amit ráadásul rengeteg előitélet sző körül.

Mi volt a legnagyobb akadály, amellyel íróként valaha szembe kellett nézned? Mennyire volt nehéz elindulnod az írói pályán?

Nem éreztem nehézséget. Eléggé elszánt voltam ennek a könyvnek a megírására. Amikor megkérdezték, milyen piackutatást végeztem az írás előtt, hogy lesz-e rá kereslet, akkor a válaszom az volt, ha senki nem olvasná el, akkor is megírnám ezt a könyvet. Amire kijött a nyomdából már 100 fölött járt az előrendelések száma. Így nem hagytak időt a leendő olvasók, hogy végül azon tanakodjak, ki fogja elolvasni.

Mi az írói hitvallásod? Mi az az üzenet, amit a műveid segítségével közvetíteni szeretnél?

Szeretnék szemléletet formálni. Szándékosan nyúlok olyan témákhoz, amiket társadalmi elutasítottság övez. Meg akarom mutatni ezeknek az embereknek az igazi, emberi arcát. 

Mik a jövőbeli terveid?

Jelenleg egy emberkereskedelem áldozatait bemutató regényen dolgozom. Munkám során érintőlegesen volt szerencsém” személyesen is beszélni olyan lányokkal, akiket külföldről menekítettek haza. Most az rájuk irányuló előítéletek ledöntése a cél.

A Kegyelem érintése című könyvről én is írtam véleményt, amit ITT OLVASHATSZ. Ha a könyv felkeltette az érdeklődésed, megrendelheted Eszter honlapján.

Tetszett a bejegyzés? További tartalmakra vágysz? Kövess Facebookon Instagramon és  YouTube-on!

Elolvasnád a könyvem? Rendeld meg ITT!

Megjegyzések