Könyvekről RÖVIDEN: Brooke: A testem a börtönöm

L.J. Wesley munkássága azóta kerülget, amióta nagyjából egy éve találkoztunk az Imádom a könyveket író-blogger-olvasó találkozóján. Aztán most, a szerző nyereményjátékának köszönhetően sikerült hozzájutnom a legújabb regényéhez, amely egy kómában élő nő különleges történetét meséli el.

A történet szerint Brooke balesetet szenved és kómába kerül, azonban az egyik napon az agya felébred, így furcsa helyzetbe kerül, hiszen mindent hall, és érez, ami körülötte zajlik, azonban nem tud kommunikálni, hiszen csak az agya éber, a teste nem. Ez az alaphelyzet már önmagában is érdekes, hiszen számos kérdést felvet. Brooke is sokat kérdez, hiszen kezdetben nincsenek emlékei, csak lassan, apró darabonként rakja ki élete kirakósát. Ahogy egyre teljesebbé válik a kép, úgy rajzolódik ki előttünk a nő korántsem felhőtlen élete, a humorral fűszerezett sorok mögött ugyanis egy tragikus szál is kibontakozik.

A regény legnagyobb erénye, hogy egy pillanat alatt magába szippant. Egyáltalán nem hosszú, a rövid fejezetek és a szöveg nyelvezete pedig nagyon könnyűvé teszi az olvasást. Talán éppen amiatt, hogy egyáltalán nem kellett "megküzdenem a szöveggel" a drámai tartalom egy kicsit feloldódott, Brooke igazi drámája – első olvasatra legalábbis – nem válik igazán átélhetővé. Azonban egyetlen percre sem válik lapossá a történet. L.J. Wesley ugyanis nagyon jó ütemben adagolja az információt, Brooke ugyanis pontosan azokat a kérdéseket teszi fel, amiket mi is feltennénk, és úgy jön rá élete eseményeire, ahogyan mi olvasók is, apró darabokban.

Összességében tehát a Brooke egy gyorsan elolvasható, ámde többszöri olvasásra ajánlott regény, a történet gyorsan magába szippant, azonban ha túl gyorsan akarunk végezni vele, nem tudjuk kellőképpen átélni a hősnő drámáját. Maga a történet alapgondolata egyébként egy nagyon jó kísérlet, naplóregényként talán még soha nem is olvastam hasonlót. Az ilyen kísérletektől pedig újra felcsillan a remény a szememben: talán még képes lehet az irodalom a jelen korban is újat mutatni.
  

Megjegyzések